A murit Radu Câmpeanu, primul președinte PNL de după Revoluție

Politicianul liberal Radu Câmpeanu, primul președinte pe care l-a avut PNL după îndepărtarea regimului comunist, a murit la vârsta de 94 de ani.

„Radu Câmpeanu rămâne în inimile noastre ca primul președinte al partidului după 1989, cel care a reînființat PNL după cumplita perioadă comunistă și anii petrecuți în închisoare ca deținut politic”, transmit liberalii.

Radu Câmpeanu s-a născut în București, pe 28 februarie 1922. În 1990 a candidat din partea PNL la alegerile prezidențiale și a obținut 10% din voturile românilor. Mare dispută a fost cu alt liberal, Ion Rațiu și FSN-istul Ion Iliescu, cel care câștigat alegerile cu o majoritate covârșitoare.

„Reconstrucția Partidului Național Liberal și renașterea unei vieți democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă și despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în țară. Odată cu dispariția sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii românești. Dumnezeul să-l odihnească în pace!”, a scris președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Câmpeanu a fost șeful organizației de tineret a PNL înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. După război a participat la manifestațiile anti-comuniste din 24 – 28 februarie 1945, iar trei ani mai târziu a fost trimis în închisoare de comuniști din cauze politice.

După ce a ieșit din închisoare a emigrat împreună cu soția sa și fiul în Franța. A fost foarte activ printre românii aflați în exil. După Revoluție, a fost președinte timp de trei ani al PNL și a fost înlocuit în 1993 de Mircea Ionescu-Quintus. În ultimii ani ai vieții, Radu Câmpeanu a fost președinte de onoare al PNL.

Recomandările editorilor GreatNews:

Crește valoarea tichetelor de masă. Până la ce sumă vor ajunge bonurile pentru angajați

S-a votat! De azi, românii au o nouă zi liberă nelucrătoare

https://greatnews.ro/tara-cu-cei-mai-destepti-elevi-din-lume/