A murit Angelo Niculescu, un mare antrenor al României

Angelo Niculescu le-a antrenat pe Dinamo și pe Steaua, dar și echipa națională (wikipedia.org)
Angelo Niculescu le-a antrenat pe Dinamo și pe Steaua, dar și echipa națională (wikipedia.org)

Figură legendară a fotbalului românesc, Angelo Niculescu a fost cel care a calificat echipa națională de fotbal la Cupa Mondială din 1970, prima prezență a tricolorilor la un turneu final după 32 de ani de absență.

Angelo Niculescu s-a stins din viață astăzi, la miezul zilei, în locuința sa din București. Avea 93 de ani și era bolnav de mai multă vreme, suferind de tulburări de memorie atât de grave încât nu își mai recunoștea propria familie.

S-a născut la Craiova, în 1 octombrie 1921. A jucat cinci ani la FC Craiova, prima echipă a orașului care a ajuns în Divizia A, desființată de comuniști în 1949. Finalul celui de-Al Doilea Război Mondial l-a găsit pe Angelo Niculescu, deja un mijlocaș talentat, la Carmen București.

Formația industriașului Dumitru Mociorniță a fost și ea dizolvată de regimul comunist, iar din cenușa ei a luat viață Steaua, cel mai de succes nume din fotbalul românesc.

Angelo Niculescu nu a jucat, însă, pentru Steaua. A ales să joace pentru Ciocanul București, echipa evreilor din Capitală, pe Calea Dudești. Nici Ciocanul nu a mai rezistat prea mult, fuzionând forțat cu Unirea Tricolor și dând naștere unui alt nume important al fotbalului din România: Dinamo.

După ce a agățat ghetele în cui, în 1950, Angelo Niculescu și-a început cariera de antrenor la Dinamo, alături de care câștigă două titluri și o Cupă a României în mai multe mandate.

Până în 1967, când e numit antrenor al naționalei României, Angelo Niculescu le-a mai pregătit pe Tractorul Brașov și pe Steaua București.

Calificarea la Cupa Mondială din 1970, după o absență îndelungată, rămâne cea mai mare performanță a lui Angelo Niculescu, care avea apoi să fie aspru criticat pentru că nu i-a permis lui Gicu Dobrin să joace nici măcar un minut la turneul final din Mexic.

Dobrin era cel mai bun jucător român al vremii, însă a fost ținut pe banca de rezerve în meciurile cu Anglia (0-1), Cehoslovacia (2-1) și Brazilia (2-3).

„După Mexic n-am mai discutat cu Dobrin pe subiectul nefolosirii sale. El știa că eram un tip mai sever, plus că acolo el ar fi trebuit să se dăruiască total. Doar nu era să stau toată ziua să mă rog de el, în detrimentul celorlalți. Se plângea mereu că e cald. I-am zis: «Dobrine, fotbalist cu umbrelă nu s-a născut»”, spunea Angelo Niculescu într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

După cinci ani petrecuți la echipa națională, Angelo Niculescu a mai schimbat câteva echipe – Sportul Studențesc, Politehnica Timișoara, Dinamo, SC Bacău, Universitatea Cluj și Oțelul Galați – până la retragerea sa din fotbal, la mijlocul anilor ’80.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: