Muntele Everest văzut din avion. Foto: Papa Lima Whiskey 2 via Wikimedia Commons

Muntele Everest a pierdut din înălțime din cauza cutremurului de Nepal, arată datele obținute din satelit, relatează rt.com.

Potrivit satelitului european Sentinel-1A, care a trecut pe deasupra zonei afectate de seismul de 7,8 grade, Muntele Everest, cel mai înalt de pe planetă, a scăzut cu 2,8 centimetri. Pierderea de înălțime a fost cauzată de o eliberare de tensiune din crusta Pământului, au arătat specialiștii de la UNAVCO, un consorțiu de cercetare în științe ale pământului.

Totodată, o regiune lungă de 120 de kilometri și lată de 50 de kilometri, aflată în apropierea capitalei Kathmandu, s-a ridicat cu un metru, fenomen care explică parțial distrugerile ample suportate de oraș. Vârful acestei ridicări s-a aflat la doar 17 kilometri distanță de oraș.

Datele din satelit urmează să fie analizate de o echipă de cercetători de-a lungul următoarelor săptămâni. Roger Bilham, profesor de geologie la Universitatea din Colorado Boulder, a declarat pentru Huffington Post că, probabil, Muntele Everest a pierdut doar 1-2 milimetri din înălțime din cauza cutremurului.

Seismul din data de 25 aprilie s-a produs la 83 de kilometri nord-vest de Kathmandu, la o adâncime de 15 kilometri. Duminică, autoritățile au anunțat că nu mai sunt speranțe de a găsi supraviețuitori printre ruine. Numărul morților a trecut de 7.000 de persoane.

Recomandările editorilor GreatNews:

Minune în Nepal. La 101 ani, a supraviețuit o săptămână sub dărâmături
Locuri de muncă în vara aceasta pe litoralul din Grecia
Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.