Moțiunea de cenzură a trecut. Premieră în istoria României

sorin grindeanu liviu dragnea moțiune de cenzură
Foto: Facebook

Moțiunea de cenzură a trecut. Au fost 241 de voturi pentru moțiunea de cenzură. Drept urmare, Sorin Grindeanu nu va mai fi premierul României.

Este o premieră în istoria României de după ’89. Este pentru prima dată când un partid își dă jos propriul Guvern. Deși a fost susținut inițial de PSD, Sorin Grindeanu a pierdut ulterior sprijinul partidului și a fost chiar și exclus din PSD. Sorin Grindeanu a declarat însă că este și va rămâne pesedist.

Până în prezent, Parlamentul României a dat jos două guverne prin moțiune de cenzură: Guvernul Emil Boc 2 (în 2009) și Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu (2012), însă de fiecare dată moțiunea de cenzură a fost depusă de opoziție.

Deputații și senatorii din Parlament au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de premierul Sorin Grindeanu.

Votul a fost unul cu bilele la vedere, însă câțiva dintre parlamentari nu au respectat această indicație și au votat secret.

Pentru a trece moțiunea de cenzură era nevoie de minimum 233 de voturi.

USR, PNL, UDMR și PMP nu au votat.

Moțiunea de cenzură: Sorin Grindeanu vs Liviu Dragnea

Înainte de vot, Sorin Grindeanu a declarat în Parlament că nu a acceptat compromisuri care să fie în defavoarea interesului național al țării.

„Nu mă țin de scaun. Nu mă cred nici salvator al României. Ce luptă a avut domnul Liviu Dragnea cu sistemul în aceste luni, în afară de celebra Ordonanță 13? Nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României”, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a mai declarat că Liviu Dragnea l-a asigurat de sprijinul său și că el a numit în Guvern miniștrii propuși de șeful PSD.

„Liviu Dragnea mi-a promis că va fi prietenul meu”, a spus Sorin Grindeanu.

În schimb, șeful PSD a arătat că Guvernul trebuie înlăturat deoarece nu și-a îndeplinit obiectivele din programul de guvernare.

„Nu este o zi fericită. Guvernul n-a performat așa cum am sperat. N-a mers rău, a mers binișor, dar pentru ceea ce am promis noi binișorul nu este de ajuns. Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Din păcate, se agață de scaun”, a declarat Liviu Dragnea.

Moțiunea de cenzură. Pro sau Contra?

În vreme ce PSD și ALDE vor vota în favoarea moțiunii de cenzură, celelalte partide din Parlament fie nu vor vota, fie vor vota împotriva acesteia.

De exemplu, USR a anunțat că reprezentanții partidului nu vor sta în sală pe parcursul votului. În schimb, membrii PNL vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota.

Moțiunea de cenzură. Ce înseamnă și ce rol are în România

După ce negocierile dintre PSD și UDMR au eșuat, reprezentanții minorității maghiare din Parlament au decis să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu.

Dacă moțiunea va trece, va fi pentru prima dată în istoria României când un partid își răstoarnă propriul Guvern.

Ce spune mătușa lui Grindeanu despre nepotul ei: „L-a ajuns ambiţia, Dragnea prea şi-a bătut joc de el”

În ultima perioadă, relațiile dintre premierul Sorin Grindeanu și șeful PSD Liviu Dragnea s-au deteriorat foarte mult. Liviu Dragnea i-a cerut demisia premierului, însă acesta a refuzat să plece din fruntea Guvernului. Drept urmare, Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, însă acesta continuă să spună că este și va fi „pesedist”.

Știre în curs de actualizare. Greatnews.ro vă ține la curent pe parcursul întregii zile cu votul din Parlament.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.