Moțiunea de cenzură. Ce înseamnă și ce rol are în România

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Moțiunea de cenzură înseamnă retragerea încrederii acordate de Parlament unui Guvern. Odată ce Parlamentul a retras încrederea executivului, Guvernul este demis.

Moțiunea de cenzură este explicată în Articolul 113 din Constituția României. Potrivit alineatului 1, „Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor din Parlament.

Ce înseamnă moțiunea de cenzură

La alineatul 3 al Articolului 113, Constituția României prevede că moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Dacă moțiunea de cenzură de astăzi împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu va trece va fi pentru prima dată în istoria României de după ’89 când un partid își dă jos propriul Guvern. Sorin Grindeanu a fost dat afară din PSD, încă el a declarat că este și va fi „pesedist”. De asemenea, el se bucură încă de susținerea anumitor lideri din PSD.

Ce rol are și ce înseamnă moțiunea de cenzură

Până în prezent, Parlamentul României a dat jos două guverne prin moțiune de cenzură: Guvernul Emil Boc 2 (în 2009) și Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu (2012), însă de fiecare dată moțiunea de cenzură a fost depusă de opoziție.

În textul moțiunii de cenzură depusă de PSD, premierul Sorin Grindeanu este acuzat că nu a reușit să îndeplinească Programul de Guvernare cu care PSD a câștigat alegerile.

„La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere, au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea sprijinului politic acordat primului-ministru Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale”, se arată în moțiunea de cenzură.

„Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația (…) Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând, o dată în plus, justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE”, continuă moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură. Ce înseamnă și cine o susține

Moțiunea de cenzură va fi citită astăzi în Parlament, iar apoi va fi dezbătută. Ulterior, parlamentarii vor vota pro sau contra ei. Se pare că votul va fi pe muchie de cuțit, mai ales deoarece Sorin Grindeanu încă mai are susținători în rândul pesediștilor.

În vreme ce PSD și ALDE vor vota în favoarea moțiunii de cenzură, celelalte partide din Parlament nu o susțin.

USR a anunțat că reprezentanții partidului nu vor sta în sală pe parcursul votului. În schimb, membrii PNL vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota.

Nici UDMR nu susține moțiunea de cenzură. După ce negocierile dintre PSD și UDMR au eșuat, reprezentanții minorității maghiare din Parlament au decis să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu.

Potrivit Constituției, dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.