Moțiune de cenzură. Ouă, lapte și carne la tribună: „Nu le lăsați că le fură!”

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

12:32. Parlamentarul PNL Florin Roman a venit la tribună cu mai multe produse alimentare, printre care ouă, lapte și carne. Roman i-a transmis lui Tudose că prețurile pentru întregul coș e cu 22 de lei mai mult față de luna septembrie.

Deputatul PNL a luat câte un produs și a arătat cât s-a scumpit: 1 l de ulei (de la 4,29 lei la 7 lei), 1 l de lapte (de la 4,10 lei la 5,10 lei), un pachet de unt (de la 6,45 lei la 11,14 lei), o pâine de 600 g (de la 4,41 lei la 5,99 lei), un kilogram de carne de porc (de la 20,12 lei la 24,99 lei).

„Domnule prim ministru, încetați să fiți arogant și nu mai luați România la mișto. Sunteți totuși prim ministru”, i-a recomandat Roman lui Tudose și apoi i-a oferit un ou de ciocolată cu surpriză, despre care a spus că e mai ieftin decât unul de găină. La finalul discursului, președintele de ședința i-a recomandat să nu lase produsele la tribună. „Nu le lăsați, că le fură”, s-a auzit din sală.

12: 27. Președintele USR Dan Barna a declarat de la tribuna Parlamentului în dezbaterea moțiunii de cenzură că, până acum, guvernul condus de Mihai Tudose a îndeplinit doar 3% din programul de guvernare, în condițiile în care, în vară, coaliția PSD-ALDE și-a demis propriul guvern pentru că a realizat „doar 13 la sută” din programul de guvernare.

12:22. Raluca Turcan: Domnilor Dragnea și Tăriceanu, vreți să dați timpul înapoi la practici și modalități de operare înainte de integrarea în UE. Trăiți cu iluzia că puteți umple toate funcțiile publice cu agramați. Veți ajunge să dați socoteală pentru tot ce faceți în momentul de față”.

„Această alianță de guvernare e ținută captivă de grupuri de interese cu comportament infracțional.”

12:20. După discursul lui Tudose, parlamentarii PSD și ALDE au părăsit sala.

12:12. Tudose: „Vă hazardați efectiv afirmând că am pierdut bani din colectarea taxei auto. Am citit în moțiunea dumneavoastră că educația ar fi în declin. Vorbiți mult despre vaccinuri. La preluarea guvernării de la Guvernul minunat, erau vaccinați 12-13% dintre copii. Astăzi sunt vaccinați peste 70%. România are o situație economică stabilă, sustenabilă. A veni cu aceste știri false despre dezastru în România, dumneavoastră, prin acest demers, faceți rău țării.”

11:40. Premierul Mihai Tudose: „Apreciez gestul colegilor PNL de a lăsa o colegă mai tânără să citească textul moțiunii, înseamnă că nu-și asumă moțiunea”.

11:35. Parlamentarii PSD și ALDE au părăsit sala.

11:15. Senatorul Ramona Dinu, de la USR, citește moțiunea de cenzură.


Moțiunea de cenzură depusă de PNL, intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, este dezbătută astăzi în plenul Parlamentului. Începând cu ora 11:00, liberalii au anunțat că vor face un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului. La această manifestație și-a anunțat prezența și președintele PNL, Ludovic Orban.

„Îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să oprească haosul din economie şi atacul la Justiţie şi să participe la acţiunile de protest organizate de PNL, joi, în jurul Parlamentului pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Dragnea şi Tudose”, au anunţat liberalii.

Parlamentarii din PSD și ALDE, partidele care formează coaliția de guvernare, spun că moțiunea depusă de PNL nu are nicio șansă să treacă. Și-au anunțat susținerea parlamentarii din USR și PMP, iar deputații și senatorii care reprezintă minoritățile naționale vor vota fiecare după cum consideră.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii maghiari se vor abține la moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului. „Am constatat că nu există, la concluzii (în moţiunea de cenzură – n. red.), altceva decât deficit 3%, nevoie de transparenţă şi reducerea birocraţiei, dar nu nume de premier, direcţia în care vor să ducă ţara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante şi nu elementele din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.

Liberalii au înregistrat moțiunea de cenzură săptămâna trecută. „În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun. Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea – Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară.

Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puţin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăzneşte să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă neruşinare”, spun liberalii, printre altele, în textul moţiunii de cenzură.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.