Mortalitatea infantilă în lume, în scădere puternică

Copii_in_africa
Foto: Damien Halleux Radermecker Wikimedia Commons

Mortalitatea infantilă la nivel global s-a redus aproape la jumătate în ultimele două decenii, dar se concentrează acum în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, arată un raport al UNICEF, potrivit agerpres.ro.

În 2011, 6,9 milioane de copii din întreaga lume au murit înainte de împlinirea vârstei de cinci ani, față de 12 milioane în 1990.

Cele mai mari progrese s-au înregistrat în patru mari regiuni – America Latină şi Caraibe, Asia de Est şi Pacific, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord – unde rata mortalităţii infantile s-a înjumătăţit din 1990.

În Africa Subsahariană, scăderea mortalității în rândul copiilor a fost de doar 39%. Aici, în medie, un copil din nouă nu trăieşte mai mult de cinci ani. Ameliorarea este mai însemnată în estul şi sudul continentului, se subliniază în raport, ”graţie unor intervenţii masive pentru a combate principalele maladii, în primul rând HIV-SIDA, dar şi rujeola şi paludismul”.

„Speranţa unor progrese şi mai marcante în viitor”

Unele ţări sărace, pornind de la un nivel foarte scăzut, au înregistrat progrese spectaculoase: Laos, cu o reducere a mortalităţii cu 72% între 1990 şi 2011, Timorul de Est cu 70%, Liberia cu 68% şi Bangladesh cu 67%. ”Aceste cifre suscită speranţa unor progrese şi mai marcante în viitor”, se mai arată în raport.

În raport este menţionată şi ”o concentrare crescândă a mortalităţii infantile în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, care reprezintă peste 80% din decese în 2011″.

Conform documentului, ”copiii se confruntă cu cel mai mare risc de deces înainte de împlinirea vârstei de cinci ani dacă s-au născut în zone rurale şi dacă mama lor n-a beneficiat de învăţământul primar”. Alături de vârsta foarte tânără a mamei și de lipsa accesului la apă potabilă și la îngrijire medicală, violenţa şi instabilitatea politică sunt şi ele circumstanţe agravante.

”Rămân multe de făcut”, subliniază directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, precizând că, ”în medie, 19.000 de copii mor zilnic din cauze în mare parte evitabile”.