Mormântul păzitorului zeului Amon, descoperit după mii de ani

Obicei de înmormântare Foto: en.wikipedia.org

Arheologii egipteni au făcut o nouă descoperire importantă în complexul Luxor, locul în care mii de turiști merg zilnic pentru a vedea piramide și statui ale faraonilor.

Ministerul Antichităților din Egipt a anunțat că a fost găsit un mormânt străvechi care aparține lui Amenhotep, păzitorul templului dedicat zeului egiptean Amon.

Autoritățile locale susțin că mormântul datează cel mai probabil din timpul celei de-a 18-a dinastii egiptene, adică din perioada 1542-1292 î.e.n. În fotografiile prezentate presei de către ministerul egipean, mormântul descoperit păstrează urme de picturi în nuanțe puternice de galben și de maro, alături de numeroase hieroglife.

„Mormântul conţine numeroase scene uluitoare, realizate în culori intense, cu vopsea şi ghips. Multe dintre scene îi prezintă pe posesorul mormântului şi pe soţia lui, în faţa unei mese îmbelşugate, dar şi reprezentări ale unei zeiţe care hrăneşte un copil regal, alături de scene din viaţa de zi cu zi”, a declarat Mamdouh Eldamaty, ministrul egiptean pentru Antichităţi.

Echipa de arheologi americani și egipteni a făcut minunata descoperire în complexul Luxor, aflat în partea de sud a țării și la 700 de kilometri de capitala Cairo, informează Reuters.

Un administrator al regiunii Egiptul superior precizează că locul în care își doarme somnul de veci acel paznic al templului a fost vandalizat, din motive rămase încă necunoscute.

„Mormântul, care are forma literei T, a fost vandalizat deliberat în timpuri străvechi. Numele şi titlurile posesorului mormântului, anumite texte cu hieroglife şi anumite scene, pe lângă numele zeului Amun au fost şterse în mod deliberat”, a spus Sultan Eid, administratorul general al regiunii Egiptul Superior.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

output_Odsky7

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.