Morile de apă distruse de inundații vor fi reparate

mori de apa din romania
O moară de apă de pe pârâul Rudăria, lângă satul Eftimie Murgu. Foto: Zamolx Wikimedia Commons

Morile de apă din judeţul Caraş-Severin, care au fost distruse de inundații în urmă cu o lună şi jumătate, vor fi reparate.

Cele 22 de mori de apă au fost distruse de inundaţii, iar pentru reparaţii Guvernul a alocat peste 50.000 de euro. Localnicii din comuna Eftimie Murgu au pus mână de la mână pentru a repara morile, dar au reuşit să reabiliteze numai două pentru că banii s-au terminat repede, relatează digi24.ro.

Deşi morile de apă sunt folosite de localnici pentru măcinatul făinii de grâu şi porumb, în perioada vacanţelor ele sunt vizitate de peste 300 de turişti pe zi care vin din diferite colţuri ale lumii să vadă morile tradiționale încă funcționale.

Acum, oamenii au promis că vor ajuta şi la reabilitarea drumului ce duce spre localitate, dacă vor primi finanţare.

În această vară, proprietarii unei alte mori de apă veche de aproape o sută de ani, din localitatea Belin, județul Covasna, au anunțat că o vor reconstrui și o vor introduce în circuitul turistic.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.