Cum ne batem joc de noi înșine. Simbolul istoriei recente a României a ajuns într-o stare rușinoasă

monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae

Memorialul Renașterii, monumentul ridicat în Piața Revoluției în amintirea eroilor care au murit la Revoluție, se distruge încetul cu încetul, chiar sub ochii autorităților.

Multe dintre plăcile de pe soclul monumentului și de pe cele două ziduri pe care sunt scrise numele eroilor morți la Revoluția din 1989 s-au crăpat și au căzut, iar acum stau răspândite în jurul memorialului, după cum se vede în imaginile pe care ni le-a trimis pe adresa redacției un ghid de turism care ajunge foarte des în zonă.

„Am trecut ieri prin Piața Revoluției și am văzut cum arată monumentul ridicat în memoria oamenilor care au murit în timpul Revoluției. Noi, ghizii de turism, ajungem zilnic acolo și le spunem străinilor ce a fost acolo în 1989, le povestim ce rol are monumentul și îți dai seama ce gândesc acei turiști când văd cum ne respectăm eroii. Am înțeles că skaterii folosesc frecvent, de câțiva ani, baza monumentului ca rampă de antrenament. Am văzut chiar eu unul ieri cum făcea asta”, a explicat Ana Adămoae.

Ghidul de turism a mai explicat că toți turiștii care ajung în București trec prin Piața Revoluției, unde se află și fosta clădire a Comitetului Central, din balconul căreia Nicolae Ceaușescu și-a ținut ultimul discurs înainte de a fi alungat de la putere.

„Piața Revoluției este landmark (reper – n.r.). Orice ghid turistic despre București, scris în orice limbă, cuprinde Piața Revoluției. Toată lumea ajunge acolo. Turiștii sunt șocați. Cum ar fi la Berlin să vezi zidul Berlinului și să găsești o groapă de gunoi sau niște chestii care pică?”, se întreabă ea.

„Arată stadiul în care ne aflăm ca societate… Lipsiți de reacție, de respect, de principii, de valori. Eu nu vreau să mă gândesc dacă aș fi pierdut pe cineva drag atunci și aș vedea acum cum arată…”, continuă ghidul de turism.

monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae
monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae
monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae
monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae
monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae
monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae
monument piața revoluției deteriorat
Foto: Ana Adămoae

Ana Adămoae a făcut și o sesizare online pe siteul Primăriei Municipiului București (PMB).

„De câțiva ani sunt folosite de skateri. Toată lumea s-a făcut că plouă”, mai spune ea despre lipsa de reacție a autorităților.

Contactată de GreatNews, o reprezentantă de la Serviciul Cultură din cadrul PMB a declarat că Memorialul Renașterii nu se află în grija Primăriei, ci a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Însă un reprezentant de la Compartimentul Conservare și Monitorizare Monumente de For Public din AMPT a precizat că monumentul din Piața Revoluției nu e în administrarea AMPT: „Nu aparține de AMPT. E amplasat de Ministerul Culturii. Nu e în administrarea noastră. Știu, arată groaznic, e dezastru, și mai sunt și în fața poliției, a MAI-ului”.

O reprezentantă de la biroul de comunicare din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale a declarat pentru GreatNews că îi va informa pe colegii din Direcția de Patrimoniu despre situația în care se află Memorialul Renașterii deoarece nu știe dacă ei cunosc sau nu cazul.

Memorialul uitat al Renașterii

Memorialul Renașterii, pe numele său complet Memorialul Renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989, este un ansamblu monumental situat în Piața Revoluției din București, ridicat în memoria victimelor Revoluției române din 1989. Autorul lucrării este Alexandru Ghilduș.

Monumentul a fost ridicat în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii în 2004, ultimul an al mandatului ministrului Răzvan Theodorescu.

Ansamblul memorial are 25 de metri și a costat 56 de miliarde de lei vechi.

Memorial este format din mai multe elemente:

Piața reculegerii – o piață în miniatură;

Piramida Izbânzii – obeliscul înalt de 25 de metri; la baza sa este un grup statuar care semnifică dorința de libertate a oamenilor, iar în partea de sus se găsește „Coroana”, simbolizând jertfa celor căzuți;

Zidul Amintirii – prezintă numele celor 1.058 de victime ale Revoluției, inscripționate în alamă.

Monumentul a fost început pe 15 decembrie 2004 și s-a finalizat pe 1 august 2005.

monument piața revoluției deteriorat
Foto: Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.