Moment istoric pentru România. Două celebre rase de câini, recunoscute internațional

ciobanesc mioritic
Ciobănesc mioritic. Foto: rasedecaini.com

Două rase româneşti de câini – Ciobănescul Carpatin şi Ciobănescul Mioritic – sunt, în sfârşit, recunoscute internaţional. Asociaţia Chinologică de la noi din ţară s-a luptat timp de 10 ani pentru ca patrupedele să se alăture celor 360 de rase de câini omologate la nivel internaţional, anunță digi24.ro.

După zece ani de selecţie a celor mai bune exemplare, crescătorii români au reuşit să obţină rase conforme cu standardul.

„Trebuie să va spun că este un moment istoric pentru ţara noastră, aceste rase, începând de astăzi, vor putea să primească certificatul de aptitudini în concursurile internaţionale de frumuseţe şi mai mult de atât vom avea primii campioni internaţionali de frumuseţe ai acestor rase. A meritat cu vârf şi îndesat indiferent prin câte am trecut, câte nopţi nedormite, câţi nervi ne-am consumat. Nu mai contează câţi bani s-au cheltuit rezultatul şi sentimentul pe care îl trăim acum sunt indescriptibile”, a declarat pentru postul de televiziune Cristian Ştefănescu, preşedinte al Asociaţiei Chinologice Române.

Primul proiect de standardizare a unui ciobănesc românesc a fost elaborat în 1934 de Institutul Naţional Zootehnic. În 2005, rasele Ciobănesc Românesc Mioritic şi Ciobănesc Românesc Carpatin au fost recunoscute provizoriu de Federaţia Chinologică Internaţională.

Ciobăneştii româneşti sunt câini de talie mare, folosiţi în special la paza turmelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire
Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.