Moment istoric. Kim Jong-un a intrat în Coreea de Sud

FOTO: Captură Youtube/Canalul CBS News
FOTO: Captură Youtube/Canalul CBS News

Astăzi a avut loc o întâlnire istorică. Liderii din Coreea de Nord și de Sud au discutat aproximativ două ore în zona demillitarizată dintre cele două Corei, aflată la graniță.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, au încheiat o primă rundă de convorbiri la Panmunjon (Coreea de Sud).

Liderul de la Phenian a revenit în Coreea de Nord într-o limuzină neagră, înconjurat de bodyguarzi. Cei doi se vor întâlni din nou după prânz, vor relua dialogul și vor planta, simbolic, un copac la frontieră.

Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in și-au strâns mâinile preț de 24 de secunde, timp în care fiecare a stat de partea sa a graniței. Primul care a trecut hotarul a fost liderul de la Phenian. Apoi, ținându-se de mână, cei doi au trecut împreună în Nord pentru câteva secunde și s-au întors în Sud.

Kim Jong-un a fost întâmpinat în Coreea de Sud cu flori, covor roşu şi o gardă de onoare formată din soldaţi în uniformele istorice ale Imperiului Coreean, care a existat până la începutul secolului al 20-lea.

După ceremonia oficială, Kim Jong-un şi Moon Jae-in au mers pentru discuții în Casa Păcii, clădirea din partea de sud a zonei demilitarizate, folosită pentru întâlniri diplomatice. Din delegaţia nord-coreeană face parte şi sora lui Kim Jong-un, şefa propagandei de la Phenian, care a fost şi la Olimpiada de Iarnă, din februarie.

Kim Jong-un este primul conducător al Coreei de Nord care pășește pe pământul din Sud. Este cea de-a treia întâlnire a celor două Corei.

Celelalte au fost în 2000 și 2007, când Nordul era condus de Kim Jong-il, tatăl actualului dictator. În același timp, Kim Jong-un este la doar a doua întâlnire cu un lider străin. Recent s-a văzut cu liderul chinez Xi Jinping, însă întreaga vizită a fost ținută sub o mare secretomanie.

Summit-ul dintre cele două Corei vine după o perioadă lungă de tensiuni între cele două state.

Spre sfârșitul lunii mai, Kim Jong-un ar urma să se întâlnească și cu președintele american Donald Trump.

https://www.youtube.com/watch?v=215R2F1JjeE

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.