Moldovenii vor să intre în Uniunea Europeană. Rezultat-record într-un sondaj de opinie

Un nou sondaj de opinie arată că moldovenii susțin în număr tot mai mare ideea integrării în Uniunea Europeană.

Potrivit unui studiu realizat de IMAS, 60 la sută dintre cei peste o mie de moldoveni chestionați sunt în favoarea alăturării țării lor la blocul comunitar, aceasta fiind cea mai ridicată proporție din ”ultimii ani”.

Un purtător de cuvânt al IMAS a declarat, pentru Euronews, că numărul moldovenilor care sunt pentru integrarea în UE a crescut cu mai mult de 10 procente în ultimele șase luni.

Moldova a semnat un acord comercial cu Uniunea Europeană în 2014, însă nu este pe lista candidaților oficiali pentru extinderea blocului comunitar, unde se află, în schimb, Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Pavel Filip, premierul pro-european al Moldovei, a anunțat că țara nu va primi tranșele de finanțare de la Bruxelles, pentru că nu a îndeplinit condițiile cerute. Uniunea Europeană fusese de acord să trimită 60 de milioane de euro sub formă de împrumut și 40 de milioane ca stimulente financiare pentru a ajuta economia Moldovei.

Moldovenii nu au făcut, însă, pașii necesari pentru integrare. Au introdus o lege electorală care este considerată susceptibilă la influența unor anumite interese, în timp ce economia țării a fost zguduită de un scandal imens, în urmă căruia o optime din PIB-ul țării a fost furat de la trei dintre cele mai mari bănci care funcționează în Republica Moldova.

Un expert în politica din Republica Moldova a declarat, pentru sursa citată, sub protecția anonimatului, că popularitatea UE începe să crească, dar că țara este departe de posibilitatea integrării în spațiul comunitar.

”Nu este un miracol. Renumele Uniunii a plătit un preț scump în 2015, pentru că au fost speranțe nerealiste și dezamăgiri, în special după ce politicienii pro-UE s-au dovedit a fi corupți, în timp ce opinia publică se aștepta ca justiția europeană să îi pedepsească pe cei care au fraudat. Moldova are nevoie de multe reforme, cât și de un sistem juridic independent”, a explicat acesta.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.