Moldova vrea autostrăzi. Un protest masiv se anunță pentru sâmbătă

FOTO: skeeze/Pixabay.com
FOTO: skeeze/Pixabay.com

Sute de șoferi din mai multe județe ale Moldovei și-au anunțat prezența la un marș motorizat spre Capitală. Protestatarii cer urgentarea proiectelor de autostradă Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni și Suceava – Bacău – Focșani – Buzău – Ploiești.

„Sute de mașini din mai multe județe – Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea, dar și din Brăila, Buzău, Harghita și Mureș, se vor deplasa încolonate spre destinația finală Piața Victoriei, unde ar urma să ajungă după ora 17:00.

De la Iași se va pleca sâmbătă la ora 7:00, din Piața Unirii”, spun organizatorii, asociațiile „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea Autostradă”.

Două studii de fezabilitate au fost anulate până acum pentru autostrada Iași – Târgu Mureș. Primii pași în acest proiect au fost făcuți în 2007, însă după 11 ani, situația a rămas tot în punctul zero, potrivit celor care organizează marșul de protest.

„Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitațiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani! Acum două zile a avut loc ultima amânare – data de 15 mai 2018 era termenul pentru evaluarea ofertelor pe tronsonul Buzau – Focșani din A7. S-a amânat pentru a 16-a oară! Noul termen: 16 iulie 2018”, mai spun protestatarii.

Cei care pornesc în marș spre București solicită o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, și vor garanții ferme și o foaie de parcurs cu termen și acțiuni clare pentru deblocare construirii celor două autostrăzi.