Modelul elvețian. Învinsă cu 10-0, echipa FC Grenchen a concediat toți jucătorii

Un caz extrem de interesant pentru lumea actuală a fotbalului s-a petrecut în aceste zile la Grenchen, în Elveția.

FC Grenchen, echipa unui mic oraș de la poalele munților  Jura, unde trăiesc 16.000 de oameni, aproape toți ceasornicari, este una dintre cele mai slabe echipe din ”Țara cantoanelor”. Ocupă ultimul loc într-una din cele patru grupe ale ligii a patra elvețiene.

În ultimele nouă meciuri a primit 66 de goluri. N-a câștigat niciun punct. Ultimul rezultat: 0-10 cu echipa de tineret a grupării FC Lucerna.

Clubul FC Grenchen s-a reunit și a decis că singura măsură care se poate lua în această situație este demiterea în masă a jucătorilor. Toți cei 11 titulari din umilința cu Lucerna au fost dați afară de către directorul sportiv Renato Brun.

Numit în funcție luna trecută, Brun și-a explicat decizia: ”Știu că sună sever, dar acești jucători nu sunt destul de buni pentru acest nivel. Toate demiterile au fost făcute din motive sportive, iar una sau două din rațiuni de caracter”.

”Sunt un om care vorbește mai puțin și face mai mult”, a adăugat directorul sportiv, care l-a păstrat, în schimb, la echipă pe antrenorul Patrick Boesch.

”Nu este nicio problemă. Alți antrenori ar fi aruncat de mult prosopul în această situație”, a precizat acesta.

Jucătorii acuză că au fost scoși ”țapi ispășitori” (www.bielertagblatt.ch)
Jucătorii acuză că au fost scoși ”țapi ispășitori” (www.bielertagblatt.ch)

Singurii nemulțumiți în această situație de la FC Grenchen sunt jucătorii, fundașul Dedaj Dugagjin numind demisiile drept ”asasinate ale caracterului”. Fotbaliștii au povestit că și-au citit numele pe o listă, iar apoi li s-a spus să își facă bagajele.

De cealaltă parte, Comitetul executiv al clubului din Grenchen, care s-a reunit de urgență după înfrângerea cu Lucerna, susține complet decizia dură luată de Brun și Boesch.

Întrebat despre evenimentele din ultimele zile, membrul comitetului și sponsorul echipei, Rolf Probst, a răspuns: ”Conducerea clubului face o treabă foarte bună. Nu ne implicăm în deciziile sportive”.

Acum. Gândiți-vă cum s-ar fi manifestat modelul românesc în acest caz?