Moartea unei specii: Sudan, ultimul rinocer alb nordic, a fost eutanasiat

Sudan, ultimul rinocer alb nordic. Foto: Ol Pejeta / Twitter
Sudan, ultimul rinocer alb nordic. Foto: Ol Pejeta / Twitter

Ultimul mascul din special rinocerilor albi nordici a murit, după o suferință de câteva luni. Sudan avea 45 de ani și trăia în rezervația Ol Pejeta din Kenya.

Rinocerul a fost eutanasiat luni, după ce starea sănătății sale s-a deteriorat considerabil din cauza vârstei înaintate a animalului.

După moartea lui Sudan, în lumea întreagă au mai rămas doar două femele – o fiică și o nepoată – din această sub-specie a rinocerilor. Speranțele pentru păstrarea rinocerilor albi nordici se leagă de dezvoltarea tehnicilor de fertilizare in vitro.

Materialul genetic al lui Sudan a fost deja colectat, iar persoanele care l-au îngrijit spun că susțin folosirea tehnologiilor celulare pentru recuperarea speciei, scrie BBC.

Rinocerul avea echivalentul a 90 de ani umani. El avea probleme de sănătate cu mușchii și oasele, dar și numeroase răni ale pielii. Sudan nu mai putea sta în picioare și suferea foarte mult. Alături de cele două femele, Najin și Fatu, Sudan era păzit non-stop de gărzi înarmate.

Rinocerii albi nordici obișnuiau să trăiască în mai multe țări din estul și centrul Africii. În anii ’80, braconierii au reușit să reducă numărul puținilor rinoceri albi nordici de la 500 la 15. Cu toate că populația a crescut, la mijlocul anilor 2000, până la 32 de animale, aceasta a fost exterminată în ultimii ani de braconieri.

După moartea lui Sudan, specia rinocerilor albi rămâne doar cu sub-specia sudică. În urmă cu zece ani, când s-a făcut ultimul recensământ al acestora, erau peste 17.500 de exemplare care trăiau în sălbăticie.

Majoritatea rinocerilor albi, aproximativ 93%, trăiesc în în Africa de Sud. Rinocerii albi sudici sunt faimoși pentru coarnele lor, care atrag braconierii. Specia este amenințată și de reducerea habitatului.