Prima zi fără ștampile pentru firmele românești în relația cu statul

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Guvernul a decis ca firmele și cetățenii din România să nu mai aibă nevoie de nicio ștampilă pentru acte, în relația cu statul.

De astăzi, toate firmele sunt scutite de obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, chiar și contracte sau orice alt fel de documente depuse la instituțiile publice.

Textul legii este următorul: ”Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”.

Versiunea precedentă a acestei legi nu includea cuvintele ”contracte” și ”înscrisuri”.

Eliminarea ștampilei din procesul birocratic s-a dovedit a fi un război lung pentru autoritățile române, având în vedere că în iulie 2015 intra în vigoare Ordonanța de Guvern 17, care prevedea că ”persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice”.

În prezent, nu există prevederi în legislația societăților care să oblige firmele să aplice ștampila pe propriile documente, indiferent de natura acestora.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.