Misiune de excepție. NASA vrea să aducă pe Pământ mostre dintr-un asteroid

Agenția Spațială Americană, NASA, vrea să aducă pe Pământ mostre dintr-un asteroid cu diametru de 500 de metri. Denumit Bennu, asteroidul se află la circa două miliarde de kilometri depărtare de Pământ.

De misiunea de extragere a mostrelor urmează să se ocupe sonda spațială Osiris Rex, care va decola de pe Terra luna viitoare. Va ajunge la asteroid în 2018, iar mostrele le va aduce pe Pământ în 2023. NASA își propune să ia între 60 și 200 de grame de pe asteroid.

Cosmosul a început să devină interesant și pentru minerit. La începutul anului, guvernul din Luxemburg, o țară cu aproximativ 500.000 de locuitori, a anunțat un program prin care vrea să stimuleze exploatarea resurselor asteroizilor.

Luxemburgul este acum în căutarea unor companii, firme specializate în forări, care să fie interesată să se extindă și în spațiu, să identifice asteroizi și să trimită echipament cu ajutorul căruia să extragă minereuri.

Un interes asemănător au și americanii. Președintele american Barack Obama a semnat la sfârșitul anului trecut o lege prin care se autorizează utilizarea comercială a bogățiilor care ar putea fi descoperite pe asteroizi și pe Lună. Legea, denumită Space Act, arată că orice material care este găsit de americani sau de firme din Statele Unite le aparțin.

Pionieri în sectorul minier spaţial, două firme, Deep Space Industries (DSI) şi Planetary Resources, susţin că dispun de tehnologia adecvată pentru a porni în cucerirea noului El Dorado spaţial, bogat în nichel, minereu de fier, aur sau platină.

Primele misiuni de prospectare ar urma să înceapă în 2017 şi să dureze până în 2019. Obiectivul va fi confirmarea informaţiilor disponibile în prezent asupra a circa 1.500 de asteroizi uşor accesibili inventariaţi de NASA, din care 10% ar avea resurse miniere. Extracţia acestora este prevăzută din 2020. DSI şi Planetary Resources intenţionează să înceapă cu exploatarea apei, aflată sub formă de gheaţă în asteroizi apropiaţi de Terra, pentru alimentarea cu apă şi carburant a aparatelor spaţiale via hidrogen. Cele două firme se gândesc la construirea unei staţii de aprovizionare.

Pământul, atunci și acum. 10 imagini spectaculoase ale NASA surprind schimbarea planetei

https://greatnews.ro/nasa-a-descoperit-planete-pe-care-ar-putea-exista-apa-si-ar-putea-fi-locuite/