Mișcări de trupe. Crunta umilire a lui Salvador, „polițistul lui Ponta”

Un om care a condus cu mână de fier poliția într-un județ de provincie, reclamat de zeci de ori de subalterni pentru abuzuri, părăsește, în cele din urmă, funcția de comandant.

Foarte ușor de recunoscut după sprâncenele unite și zâmbetul ușor naiv, Viorel Salvador Caragea a fost șeful poliției gorjene timp de șase ani.

În 6 februarie, comandantul a fost însă transferat brusc la Centrul Chinologic „dr. Aurel Greblea”, din Sibiu, unde va îndeplini funcția de director. Deși centrul din Sibiu este unul de elită, destituirea lui Caragea – apropiat al premierului Victor Ponta, dar și al primarului din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, și al președintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu – este văzută drept o pedeapsă după anii de abuz dezlănțuit.

În 1989, Caragea urma cursurile școlii militare de subofițeri de poliție de la Câmpina. A intrat în această școală în comunism și a absolvit în capitalismul timpuriu din 1990. Deloc strălucitor, Caragea a fost repartizat la „rutieră”, începându-și cariera în 1994. A stat șase ani în această poziție, timp în care a absolvit și o facultată, Tehnologia Construcțiilor de Mașini.

În 2002, ceva cursuri postuniversitare urmate de Caragea la Academia de Poliție din București au fost de ajuns pentru ca el să fie numit adjunct la IPJ Gorj. Au urmat ani în care Caragea a „bifat” o mulțime de performanțe intelectuale.

În 2006, a devenit doctorand în științe inginerești, în 2007 a urmat un master în  Bănci-asigurări, iar în 2008 s-a specializat ”în domeniul relaţiilor internaţionale”. Asta după ce, în 2007, a absolvit Facultatea de științe juridice și administrative.

Cu asemenea hârtii în CV, Caragea era numit, în 2009, șef deplin al IPJ Gorj. În paralel, a îndeplinit și funcția de președinte al Comisiei de apel al Asociației județene de fotbal Gorj.

În cei șase ani care au trecut din 2009 în 2015, Caragea a devenit renumit pentru abuzurile sale. Zeci de reclamații împotriva sa au fost formulate de subalterni, oameni de afaceri și cetățeni din Gorj, dar niciuna nu a avut succes. Un afacerist din Motru a intrat chiar în greva foamei, pentru a atragea atenția asupra tehnicilor folosite de șeful IPJ.

Subalternii lui Caragea de la Gorj fie urmau orbește ordinele șefului, fie, în unele cazuri, au cerut mutarea din inspectoratul gorjean.

Caragea este un apropiat al mai multor afaceriști și ziariști gorjeni, dar și al primarului Florin Cârciumaru. Cei doi s-au lăudat reciproc de câte ori au avut ocazia. Și chiar mai mult de atât.

Într-un cerc restrâns din Poliţia Gorj, comisarul şef Viorel Caragea ar fi afirmat că el nu va fi schimbat niciodată din funcţia de commandant al IPJ Gorj. „Bă, eu voi ieşi din biroul ăsta cu picioarele înainte, nimeni nu are ce să-mi facă. Pe Cârciumaru l-am scos beat din şanţ şi i-am schimbat analizele de sânge, pe Călinoiu îl am la mână cu drumurile, pe Dian Popescu îl execută Curtea Supremă luna asta – am vorbit eu acolo şi nu scapă, pe Surupăceanu deja l-am înfundat şi mă ţin de el şi la Curtea de Apel, că-I ordin de la partid“, susţine martorul discuţiei că ar fi spus comisarul şef Viorel Caragea.

Primarul municipiului Târgu Jiu a ajuns cu maşina în şanţ pe şoseaua de centură a oraşului, în timp ce se îndrepta spre casă. Florin Cârciumaru a fost dus la spital după ce au intervenit şi cei de la ISU pentru a-l scoate din maşină. La spital, diagnosticul pus a fost legat de „comă diabetică“, „hipertensiune“ şi „hiperglicemie“, dar nimic despre alcoolemie.

De când este domnul Caragea inspector şef, avem linişte în judeţ. Nu îl susţin pe domnul Caragea, susţin lucrurile corecte. Nu l-am numit eu, ci competenţa dânsului

Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu este un apropiat al comisarului şef Viorel Caragea. În 2011, în urma mai multor reclamaţii, DNA Craiova a început cercetările pentru lucrările de asfaltare între Ţânţăreni şi Crasna, finanţat în mare parte dintr-un credit de 50 de milioane de lei. Viorel Caragea s-ar fi lăudat că ar fi blocat investigaţia, iar şeful Consiliului Judeţean i-ar fi dator.

Nu pot să neg. L-am susţinut pe Caragea pentru că a pus ordine. A mai luat foc vreo maşină în judeţul Gorj, am mai văzut probleme cu găşti, săbii? Le-a luat din faşă. Jos pălăria! El a fost reclamat mai abitir ca oricine

Ion Călinoiu, preşedinte Consiliului Judeţean Gorj

Numit și „polițistul lui Ponta”, pentru sprijinul pe care l-a dat în orice moment actualului premier, Caragea este acum în mare pericol. Potrivit unor informații pe surse, obținute de jurnaliștii Adevărul, Caragea este personajul principal al mai multor anchete. Se pare că, în scurt timp, mascații vor descinde în Gorj pentru a destructura rețelele protejate până acum de Caragea, mai scrie presa centrală și locală.

Funcția de șef al inspectoratului Județean de Poliție Gorj va fi preluată de Parepa Gheorghe, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Sursa foto: rnews.ro.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.