Proteste în țară. În București s-au strâns peste 3.000 de oameni

proteste alegeri prezidentiale
Foto: Andreea Dogar

19:42. Peste 3.000 de persoane s-au adunat în Piața Universității și apoi au plecat în marș spre Guvern. Protestatarii merg pe Bulevardul Magheru, pe șosea, și scandează: „Demisia”, „Audiați și condamnați”, „La închisoare nu la guvernare”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „PSD, ciuma roșie”.


La Cluj s-au strâns în jur de 300 de persoane și aproximativ câte 100 de oameni protestează la Iași, Sibiu, Timișoara și Craiova.


Mișcarea „Corupția ucide”, care a apărut după tragedia din clubul Colectiv, anunță un miting care va avea loc în mai multe orașe din țară împotriva modificările pe care Guvernul vrea să le aducă legislației penale.

„Acesta este un eveniment făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democraţiei.

Dată este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective”, spun organizatorii mișcării ”Corupția ucide”.

Inițiatorii protestului spun că modificările din legislația penală vor aduce mai mult probleme:

  • ”Vor putea fi graţiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2.200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM.”
  • Există temeri că România se va întoarce la situația din trecut. „Acum mulţi ani nu existau politicieni anchetaţi sau condamnaţi. Dacă erai un amărât mort de foame care fură o pâine, riscai ani de puşcărie. Dacă erai parlamentar şi furai organizat un hotel, o fabrică sau primeai un million de dolari mita, riscul era aproape zero”.
  • „Suntem, după nişte ani de greoaie evoluţie, în punctual în care ne putem întoarce în timp. Evoluţia nu e garantată, ea poate fi ştearsă cu o simplă ordonanţă de urgenţă semnată de câteva marionete ale unor partide şi grupuri organizate ajunse la putere”.
  • „Toată munca unor procurori, judecători, ONG independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor.”

Inițiatorii protestului mai spun și că „au fost anulate câteva reforme care aveau legătură directă cu viitorul nostru, cum ar fi în învăţământ sau reforma din sănătate, începută de ministrul Vlad Voiculescu”. „Instituţii precum CNA sau Avocatul Poporului sunt total subordonate şi funcţionează doar pentru interesele lor (politicienilor – n.red.)”, mai transmit reprezentanții Mișcării „Corupția ucide”.

Până acum și-au manifestat dorința de participa la protest peste 2.800 de persoane la evenimentul care va avea loc miercuri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.