Miracolul polonez. Orașul iluminat cu 70% mai ieftin în care noaptea a devenit o adevărată atracție

Zonă din Szczecin, iluminată pe timpul nopții Sursa foto: Philips Lighting

Un oraș din Polonia a devenit un model pentru întreagă Europă Centrală și de Est după ce a decis să treacă la iluminatul inteligent.

Szczecin este un oraș cu 400.000 de locuitori situat în nord-vestul Poloniei, fiind cel mai mare port al acestui stat la Marea Baltică.

În urmă cu câțiva ani, autoritățile locale din acest oraș au decis să înlocuiască circa 5.000 dintre vechile lămpi de iluminat stradale – unele pe bază de mercur, altele pe bază de vapori de sodiu – cu lămpi LED Luma. În plus, peste o treime dintre aceste noi lămpi au fost conectate la sistemul City Touch LightWave, gândit de cei de la Philips în cadrul programului IntelligentCity.

Prin comunicare şi controlul punctelor de lumină individuale din această reţea, sistemul de iluminat static anterior este transformat într-un sistem inteligent controlat de operator direct pe computer.

”Întregul sistem de iluminat conectat reduce masiv costurile, cu până la 70%. Este un rezultat incredibil al abordării de oraș inteligent pe care am dorit să o dăm orașului Szczecin, cea de oraș inteligent”, spune primarul municipiului, Piotr Krzystek, în funcție din 2006.

Lumini de noapte într-o zonă intens circulată din orașul polonez Szczecin. Sursă foto: philips.com

Pe lângă economii, municipalitatea a sporit și siguranța participanților la trafic, pietoni și șoferi deopotrivă. Lumina albă puternică a lămpilor LED sporește vizibilitatea, iar lumina caldă a fost folosită în piețe sau în zonele cu monumente, pentru a pune în valoare aceste locuri extrem de importantă în viața socială a unui oraș. Corpuri de iluminat cum sunt cele de AICI pot scoate din anonimat o clădire, un monument sau o fântână arteziană.

Un astfel de proiect de iluminat – dar aplicat la o scară mai mică – a avut loc și în România, unde Piața Cetății din Baia Mare a fost iluminat cu ajutorul sistemelor inteligente de la Philips. S-a reușit astfel punere în valoarea  Turnului lui Ștefan – cel mai vizitat punct turistic din oraș – dar și a întregii piețe a cetății.

”Comparată cu imaginea neîngrijită pe care publicul o avea în minte, acum începem să ne obișnuim cu frumusețea acestui loc”, spune dr. Dan Pop, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Soluțiile de iluminat inteligent se pot aplica atât la nivelul unui oraș, cât și la al unui centru comercial sau chiar al unor clădiri de birouri ori hale și depozite.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.