Ministrul Sănătății: Nu modificați legea antifumat, e un atentat la sănătate!

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, le-a cerut parlamentarilor să nu modifice legea care interzice fumatul în spațiile publice.

Potrivit unor statistici prezentate de ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, 42.000 de români mor, anual, din cauza fumatului și peste 50% dintre adolescenți cu vârste între 15 și 17 ani au fumat cel puțin o dată.

„Pentru că am amintit măsuri restrictive mă simt obligat, în calitate de ministru al Sănătății, să fac apel către Camera Deputaților care e camera decizițională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spațiile publice.

Comisia de sănătate din senat a propus amendamente care permit să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție e ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Ăsta e un atentat la sănătatea cetățenilor.

Am încredere în camera decizională că va corecta această greșeală, relaxarea acestei legi nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice,” a declarat ministrul Sănătății.

Fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește, potrivit un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Potrivit sondajului, 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.

De asemenea, proporţia celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural. Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanţi la acest studiu cheltuie între 1 şi 30 lei, săptămânal, pe ţigări, aproape o cincime dintre aceştia cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal.

Dintre respondenţii care nu fumează tutun în prezent, două treimi (66%) nu au fumat nici în trecut, în timp ce o treime (34%) dintre aceştia au fumat.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar 49% spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini 18 ani. Proporţia respondenţilor care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaţilor din mediul urban şi al bărbaţilor, potrivit studiului IRES.

Noi reguli pentru tutun și țigările electronice

https://greatnews.ro/norvegia-vrea-sa-fie-prima-tara-fara-fumatori-ce-plan-au-nordicii/