Ministrul Justiției Florin Iordache și-a dat demisia

Florin Iordache
Florin Iordache. Foto: gov.ro

Ministrul Justiției, Florin Iordache, autorul OUG 13, și-a anunțat demisia. A făcut anunțul imediat după ședința de Guvern și a plecat repede după anunț, fără să accepte nicio întrebare din partea jurnaliștilor.

De altfel, premierul Sorin Grindeanu a dat de înțeles că, în cazul în care Iordache nu-și va da demisia, îl va demite. „O să am o discuție cu dânsul în seara asta sau mâine dimineață, iar mâine, după ședința de Guvern, mâine după-masă, o să vă anunț ce decizie am luat. (…) Decizia mea e luată”, a spus Grindeanu.

În urmă cu nouă zile, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat după ședința de Guvern, că proiectul OUG 13/2017 prin care sunt modificate codurile penale a fost adoptat.

În ceea ce privește abuzul în serviciu, Florin Iordache a declarat că s-a eliminat punerea în mișcare la plângerea prealabilă, iar cuantumul a rămas în valoarea la 200.000 de lei. Nu va fi nimeni sancționat sub această sumă, dar prejudiciul se va recupera în civil.

Ministrul Justiției a refuzat să ofere explicații și le-a spus jurnaliștilor că numai guvernul își stabilește prioritățile.

Imediat după acest anunț, au început proteste în toată țara. Săptămâna trecută s-a înregistrat și un record de participare, după ce au ieșit în stradă, în toată țara, în jur de 600.000 de oameni pentru a protesta împotriva acestei ordonanțe de urgență.

După primele zile de proteste, premierul Sorin Grindeanu a ieșit împreună cu liderul PSD, Liviu Dragnea, și a spus că va susține în continuare ordonanța. Apoi, premierul s-a răzgândit și a dat OUG 14, prin care se abrogă OUG13. Legea care privește abrogarea urmează să fie dezbătută în Parlament.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.