Ministrul Energiei nu știe prețul benzinei: „Nu am carnet. Nu alimentez și nu cunosc prețul”

toma petcu ministrul energiei
Foto: Captură YouTube / Jurnal Mehedinți

Prețul carburanților s-a scumpit din nou în ultima perioadă, după ce Guvernul și-a anunțat intenția de a reintroduce acciza pe carburanți. Întrebat de un reporter despre scumpirea benzinei, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că el nu știe prețul carburanților pentru că nu e șofer.

„Nu am carnet, că nu sunt șofer. Sincer. Nu, nu alimentez și nu cunosc prețul”, a declarat ministrul Energiei, potrivit Digi24.

Acum, litrul de combustibil a depăşit la pompă pragul de 5 lei. Acciza ar urma să fie reintrodusă de la 1 octombrie 2017.

Mediul de afaceri a criticat dur intenția Guvernului de a reintroduce o acciză care tocmai a fost eliminată la 1 ianuarie 2017.

„Când introduci o măsură în economie, economia o absoarbe, o asimilează. Las-o acolo! De ce să scoți la 1 ianuarie 2017 o acciză ca să o introduci peste 9 luni? Ce se întâmplă de fapt în economie? În momentul în care scoți o taxă, cuantumul scăderilor de prețuri nu e egal cu cuantumul taxei respective, iar când o reintroduci, fapt ce s-a întâmplat zilele acestea, deja prețurile au fost crescute fără ca acciza să fi fost introdusă. Ceea ce spun eu acum este o pledoarie pentru predictibilitate și stabilitate”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), într-o conferință organizată la începutul lunii septembrie, potrivit agerpres.ro.

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose a declarat la jumătatea lunii septembrie că nu crede că prețul carburanților a crescut ca urmare a influenței accizei ce urmează să fie reintrodusă.

Prezent într-o emisiune la Antena 3, Mihai Tudose a spus că acciza va fi reintrodusă deoarece prețul benzinei nu a scăzut după eliminarea sa, iar cei care au avut de câștigat au fost operatorii economici din domeniul vânzării de carburanți, nu șoferii.

„Dar ceea ce este real este că ea a fost scoasă, nu a scăzut preţul la pompă nici cu un ban, şi dacă atunci cineva a crezut că noi am scos acciza ca să facă profit nişte firme, s-a înşelat. Atunci încercăm să o băgăm la loc şi să vedem dacă firmele vor înţelege că trebuie să rămână în aceeaşi paradigmă în care au jucat atunci când ea a fost scoasă”, a spus Tudose, citat de mediafax.ro.