Ministru turc, expulzat dintr-o țară europeană. Conflict major între cele două state

Fatma Betul Sayan Kaya
Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc al Familiei. Foto: Twitter

Autoritățile olandeze au expulzat-o din țară pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc al Familiei, care venise în Olanda pentru a încerca să câștige susținerea expaților turci din această țară pentru un referendum care ar putea extinde considerabil puterile președintelui turc, anunță BBC.

Expulzarea ministrului turc a provocat nemulțumirea cetățenilor turci din Rotterdam, care s-au ciocnit cu forțele de ordine olandeze. Oamenii s-au strâns să protesteze în fața consulatului Turciei din Rotterdam, iar poliția a folosit tunuri de apă pentru a-i împrăștia pe cei 1.000 de participanți.

Guvernul olandez a anunțat că mitinguri precum cel la care voia să participe Fatma Betul Sayan Kaya vor duce la escaladarea tensiunilor înainte de alegerile generale din Olanda, care vor avea loc miercuri, 15 martie.

Ministrul turc al Familiei a ajuns ieri, 11 martie, în Olanda, însă i s-a interzis să intre în consulatul din Rotterdam. Apoi, ea a fost escortată de poliție până la granița cu Germania.

Mark Rutte, premierul olandez, a scris pe Facebook că venirea ministrului la Rotterdam a fost „iresponsabilă” și că cele două state nu au reușit să găsească o „soluție rezonabilă” la conflictul diplomatic.

În schimb, Fatma Betul Sayan Kaya a reacționat foarte dur pe Twitter: „În numele democrației, oamenii trebuie să se opună acestui act fascist. Acest comportament față de un ministru femeie nu poate fi acceptat”.

Binali Yildirim, premierul Turciei, a declarat astăzi că autoritățile olandeze au dat dovadă de un „comportament inacceptabil” și să statul turc va răspunde foarte dur.

Președintele Recep Erdogan despre Guvernul olandez: „rămășițe ale naziștilor și fasciștilor”

Nemulțumit că Olanda nu a permis organizarea mitingurilor, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus despre Guvernul olandez că este alcătuit din „rămășițe ale naziștilor și fasciștilor”.

Pe 16 aprilie, în Turcia se va organiza un referendum în care oamenii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu transformarea statului dintr-o republică parlamentară în una prezidențială. Dacă oamenii vor vota în favoarea schimbării, președintele va avea mult mai multă putere decât acum: va putea să numească miniștri, să alcătuiască bugetul, să selecteze majoritatea judecătorilor importanți și să adopte anumite legi prin decret.

În plus, președintele va putea să declare starea de urgență și să dizolve parlamentul.

La ora actuală, 5,5 milioane de turci trăiesc în afara Turciei, doar în Germania existând 1,4 milioane de turci cu drept de vot, iar tabăra pro-Erdogan dorește să îi câștige de partea sa.

Însă unele țări europene, precum Austria și Olanda, au blocat aceste mitinguri. Premierul olandez a declarat că se teme că astfel de manifestații ar putea „compromite ordinea publică și securitatea”. De asemenea, multe țări europene și-au arătat îngrijorarea față de alunecarea Turciei spre un regim tot mai autoritar sub președintele Erdogan.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.