Ministerul Educației, dat în judecată pentru bugetele ținute la secret

laborator
Foto: Zuzanna K. Filutowska via Wikimedia Commons

Asociația Ad Astra a dat în judecată Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) pentru refuzul acestuia de a face public bugetul total al competiției de proiecte Tinere Echipe 2014, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Ad Astra este o asociație care reunește cercetători români și care are ca scop sprijinirea și promovarea cercetării științifice.

Potrivit asociației, România alocă din ce în ce mai puțini bani proiectelor de cercetare bazate pe competiție directă, ocupând ultimul loc în cadrul Uniunii Europene. Prin urmare, transparența în alocarea acestora este cu atât mai importantă.

Prevederile legale sunt foarte clare în acest sens și au rolul de a evita eventualele abuzuri ale autorităților.

„Pe scurt, bugetul unei competiții de proiecte trebuie făcut public odată cu lansarea acesteia, nu ulterior publicării rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetătorul își poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. În plus, se evită reajustarea ulterioară a bugetului în funcție de rezultatele evaluării proiectelor, păstrându-se imparțialitatea în alocarea banilor publici”, se arată în comunicatul de presă al Ad Astra.

3.000 de proiecte, buget necunoscut

Ultima competiție de proiecte, pe plan național, a fost lansată în noiembrie 2014 printr-un ordin al ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică (în prezent MECS). Dar pachetul de informații al competiției nu include fondurile totale alocate în acest scop, continuă comunicatul.

În total, au fost depuse aproximativ 3.000 de proiecte, arată Ad Astra: „Considerăm că cei 3.000 de directori de proiect (alături de echipele lor, formate din minim alți trei cercetători) au dreptul să cunoască fondurile pe care încearcă să le acceseze, la fel cum publicul larg este îndreptățit să cunoască modul de alocare al banului public”.

Asociația Ad Astra a depus la registratura Ministerului o cerere de acces la informații de interes public, cu scopul de afla acest buget. În lipsa unui răspuns, a fost formulată o reclamație administrativă. Deoarece răspunsul primit nu a inclus informația cerută, Ad Astra a decis să dea în judecată Ministerul Educației. Plângerea Ad Astra a fost înregistrată la Tribunalul București.

„Prin acest demers dorim atât aflarea bugetului cât și să atragem atenția asupra nerespectării prevederilor legale de către o autoritate a statului, cu impact negativ asupra mediului de cercetare din România”, conchid reprezentanții Ad Astra.

Recomandările editorilor GreatNews:

1,2 milioane de motive pentru care Ziua Femeii nu există în România
Ce vedete promovează ora de religie în videoclipurile Trinitas TV
O trupă formată din patru bărbați cu handicap mintal va concura la Eurovision