Premierul Mihai Tudose a fost demis de partid: ”S-a hotărât că e loc de mai bine. Poate am greșit și eu”

Fostul premier Mihai Tudose Foto: Guvernul României
Fostul premier Mihai Tudose Foto: Guvernul României

În doar un singur an de guvernare, PSD a numit și a dat jos doi premieri, pe Sorin Grindeanu și, mai nou, pe Mihai Tudose, care și-a dat demisia după ce i-a fost retras sprijinul politic în Comitetul Executiv.

”În seara asta sau mâine dimineață îmi dau demisia. Partidul a hotărât că e nevoie de un nou Guvern, cu nou tip de abordare, că e loc de mai bine. Poate am greșit și eu. Așa a hotărât partidul. CEx-ul m-a numit, tot CEx-ul m-a dat jos. A fost o ședință tensionată. Mă lasați să cobor și eu. Merg la Palatul Victoria să-mi iau lucrurile de acolo”, au fost primele cuvinte ale demisionarului Mihai Tudose.

Fostul premier nu va asigura interimatul, care va fi preluat de Paul Stănescu, vice-prim-ministru și care deținea fotoliul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în cabinetul Tudose.

Liviu Dragnea: ”Nu m-am gândit să îmi dau demisia”

”A fost o discuție lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse, profunde chiar, în care s-a discutat foarte deschis, nu contondent, și în final s-a supus la vot propunerea ca prim-ministrul să demisioneze. La începutul ședinței, Mihai Tudose a spus că dacă CEx-ul îi va cere să demisioneze, o va face”, a declarat Liviu Dragnea, precizând că mâine se va discuta, într-un alt Comitet Executiv al PSD, despre nominalizarea unui alt premier.

”Au fost mai multe reproșuri, nu le pot reproduce. Există o stare conflictuală între partid și Guvern, cât și în interiorul Guvernului. S-au referit colegi la ultimele apariții televizate. Unii colegi doreau ca la începutul anului să fie prezentat un bilanț al anului 2017. În schimb, au văzut apariții televizate care nu trebuiau făcute. Relațiile cu alți miniștri ar trebui discutate în interiorul partidului. De asemenea, cred că au contribuit și unii colegi pe care i-am lăsat să producă scrisori, să producă postări. A fost o avalanșă de puncte de vedere care ar fi trebuit discutate în partid” – Liviu Dragnea.

”Unii miniștrii au plimbat minciuna dintr-o parte în alta. Așa ceva nu voi mai accepta”, a mai declarat Președintele Camerei Deputaților.

”Se pare că eu am mână foarte proastă și nu numai în ceea ce privește propunerile de premieri, ci și în alte zece cazuri în ultimii ani. Eu nu voi face nicio propunere pentru noul premier. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere, dar îmi voi și asuma acest vot. Mâine stăm aici la Comitetul Executiv până iese fumul alb”, a mai spus liderul PSD.

”Trebuie să învățăm ceva. Fiecare variantă trebuie întoarsă pe toate părțile și să vedem dacă rezistă la manipulări, la minciunile cu care a fost înconjurat Mihai Tudose și probabil și Sorin Grindeanu”, a mai spus Dragnea.

”Sunt absolut convins că președintele Iohannis nu e mulțumit de situația în care am ajuns” – Liviu Dragnea.

”După părerea mea nu trebuie modificată structura Guvernului”, a mai spus șeful PSD, adăugând: ”Vom garanta cu toții că nu vom mai înlocui premierul peste șase luni”.

”Suntem în continuare o echipă. Este un membru de partid și se subordonează partidului”, a spus Claudiu Manda, adăugând că decizia în privința noului prim-ministru va fi luată mâine, în cadrul unui nou Comitet Executiv al PSD.

”Eu am votat împotrivă. Nu au fost reproșuri, ci chestiuni fără substanță. Guvernul și-a făcut treaba. Lipsa de comunicare naște monștri. Eu am o relație foarte bună cu PSD”, a declarat Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea și unul dintre puținii susținători ai lui Mihai Tudose.

Premierul a pierdut votul, pe care el însuși l-a cerut în CEx, cu 59 de voturi împotrivă și doar 4 voturi pentru, cu 4 abțineri. În urma acestui vot, i s-a retras sprijinul politic.

Cine e Paul Stănescu, omul care preia frâiele Executivului

Paul Stănescu are 60 de ani și este, din 2010, șeful PSD Olt. În 2013 este și vicepreședinte al partidului. În anul 2016, a fost ales în Senatul României, unde ocupă funcţia de chestor. Din octombrie 2017 este ministrul Dezvoltării.