METEO. Se întoarce căldura. Cum va fi iarna aceasta

FOTO: Stefan Schweihofer/Pixabay.com
FOTO: Stefan Schweihofer/Pixabay.com

După perioada rece din octombrie, cu ploi și chiar viscol la munte, meteorologii anunță că în prima săptămână din noiembrie vor fi temperaturi tot mai ridicate.

În următoarea perioadă, temperaturile maxime vor trece de 7 grade Celsius în toată țara și vor ajunge chiar și la 17 grade în sud și sud-est. Izolat, vor fi ploi slabe, însă doar noaptea.

În Capitală, termometrele vor arăta până la 15 grade, iar vântul va adia ușor. La munte vor fi mai mulți nori, iar în zonele nordice și vestice va ploua trecător. La altitudine de peste 2.000 de metri va ninge și vântul va fi intens. În weekend, probabilitate de ploi va fi redusă, iar temperaturile vor crește.

Potrivit estimărilor meteorologice, în noiembrie vor fi, în general, temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, iar precipitațiile vor fi mai puține în Moldova și în sudul Olteniei.

Vremea se va mai răci în luna decembrie, însă cele mai severe manifestări ale iernii vor fi în ianuarie și februarie, potrivit meteorologilor.

„În ianuarie, luna în care nopțile sunt cele mai reci, putem avea temperaturi sub minus 30 de grade”, a spus Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-o conferință.

Invitat la Digi24, directorul ANM a spus că e posibil ca această iarnă să fie una a temperaturilor extreme.

„E greu să spunem, dar cu siguranță daca 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece luna a anului, martie a fost foarte călduroasă, vara a fost una a extremelor, dar cu temeperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca și iarna 2017-2018 să fie o iarnă a extremelor, cu alternanțe semnificative, treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică să fie semnificativă, să avem fenomene de viscol și căderi de zăpadă, până la urmă sunt obișnuite, într-un tipar de vreme extremă, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a declarat Elena Mateescu.

FOTO: Stefan Schweihofer/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.