Mesajul premierului Viorica Dăncilă de Ziua Maghiarilor: ”Sărbătorim relațiile reciproce de bună conviețuire”

Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, își confirmă reputația de ”femeie civilizată, neconflictuală și deosebit de comunicativă”, cum o descria șeful PSD, Liviu Dragnea, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

„Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat, în ultimele decenii, pe teritoriul ţării noastre. De aceea, adresez concetăţenilor maghiari un salut cordial şi îi felicit la împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluţionarii maghiari s-au alăturat mişcărilor europene de eliberare naţională”, a transmis Viorica Dăncilă, printr-un comunicat al Guvernului.

În același timp, pe străzile din Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, au fost arborate drapelele Ungariei, în urma unei decizii a primarului localității.

Spre deosebire de predecesorul ei, Mihai Tudose, care a făcut afirmații belicoase, precum ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”, Viorica Dăncilă alege o cale împăciuitoare în discursul ei de Ziua Maghiarilor.

„În Europa de astăzi, deosebirile între etnii şi culturi trebuie să reprezinte o sursă de înţelegere şi respect reciproc. Astfel, România promovează dezideratul european ‘unitate în diversitate’ şi susţine, cu determinare, atât libera exprimare a identităţii etnice, cât şi promovarea elementelor identitare de limbă, tradiţie, patrimoniu cultural. Ne bazăm, în demersurile noastre, şi pe sprijinul organizaţiilor civice şi culturale ale maghiarilor din România”, spune premierul român.

”Guvernul României aspiră la unitatea eforturilor din partea tuturor cetăţenilor pentru a reuşi, împreună, să construim ţara în care ne dorim să trăim. La mulţi ani tuturor maghiarilor din România!”, a mai transmis Viorica Dăncilă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.