Mesajul lui Ion Iliescu, după moartea lui Vadim Tudor

Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ion Iliescu spune despre Vadim Tudor că „prin tot ceea ce a făcut și-a găsit locul în istoria României post-decembriste”.

„Am aflat cu surprindere şi cu tristeţe vestea încetării premature din viaţă a celui care a fost poetul şi omul de cultură Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare. A fost una dintre personalităţile publice care au marcat ultimii 25 de ani, cu bune şi cu mai puţin bune. Şi-a urmărit consecvent proiectul lui politic, chiar şi atunci când, din dorinţa de a se face înţeles, mesajul lui naţionalist era exagerat. Şi-a iubit cu ardoare ţară, cum puţini pot s-o facă.

A slujit România, sprijinind consensul naţional atunci când au fost puse în discuţie subiecte esenţiale, precum integrarea în Uniunea Europeană şi aderarea la NATO. Corneliu Vadim Tudor şi Partidul România Mare au făcut parte, la începutul anilor ’90 din coaliţia guvernamentală alături de FDSN . În anul 2000, precum se ştie ne-am aflat în competiţie directă în timpul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, intrând împreună în faza finală. Un om complex, care nu poate fi judecat superficial. Prin tot ceea ce a făcut, şi-a găsit locul în istoria României post-decembriste.

Transmit sincerele mele condoleanţe familiei îndoliate, prietenilor şi colaboratorilor săi politici. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

În ultimele zile ale mandatului de președinte, Ion Iliescu i-a acordat lui Corneliu Vadim Tudor, Ordinul Național „Steaua României” (în rang de cavaler), un gest care a atras critici în presă și i-a determinat pe Elie Wiesel, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, cincisprezece jurnaliști de la Radio Europa Liberă, primarul Gheorghe Ciuhandru al Timișoarei și pe istoricul Randolph Braham să returneze, în semn de protest, onorurile și distincțiile primite.

Președintele Traian Băsescu a revocat atribuirea distincției oferite lui Vadim la 24 mai 2010. În acest moment are loc un proces prin care Vadim Tudor vrea anularea decretului lui Băsescu, deși CCR a decis că decretul a fost constituțional.

Corneliu Vadim Tudor a murit luni seara. Liderul PRM a fost transportat de urgenţă la spital, din cauza unor grave afecţiuni cardiace. Politicianul s-a stins din viaţă la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Diagnosticul medicilor a fost de edem pulmonar acut şi, în ciuda faptului că s-au străduit aproape două ore să-l resusciteze, decesul a fost confirmat de surse medicale din Spitalul Militar din Capitală. Corneliu Vadim Tudor a fost supus în cursul zilei de luni inclusiv unei intervenţii chirurgicale, care a durat mai multe ore, însă aceasta a fost fără succes.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.