Primul mesaj al lui Daniel după scandalurile sexuale în care au fost implicați preoți ortodocși

patriarhul daniel
Sursa: basilica.ro

Patriarhul Daniel, șeful Bisericii Ortodoxe Române, a transmis primul său mesaj după scandalurile sexuale în care au fost implicați doi preoți ortodocși, aceștia fiind acuzați de coruperea sexuală a unor minori.

„Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină”, a declarat Daniel, citat într-un comunicat de presă.

El a mai spus că „este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”.

Comisia pentru statut şi regulamente a BOR este „preocupată de tulburarea şi întristarea produse în Biserică de acuzaţiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala creştină”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit patriarhului, disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi: „Sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului. Îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească”.

La sfârșitul lunii iunie, pe YouTube a apărut un filmuleț în care Cristian Pomohaci, preot paroh în localitatea Moşuni din judeţul Mureş, părea să încerce să îl determine pe un minor de 17 ani să întrețină relații sexuale cu el.

Tânărul care l-a înregistrat pe ascuns a declarat că Pomohaci i-a propus să îi dea bani ca să întrețină relații sexuale cu el. Persoana înregistrată îi spune tânărului că este „prea sensibil”, „un bărbat frumos” şi îi cere să îi arate organul sexual pe care îl denumeşte „ciocan”.

Vineri, 28 iulie, Cristian Pomohaci a fost caterisit de Arhiepiscopia Alba Iulia. El a pierdut calitatea de preot și nu mai poate sluji în biserică.

Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost implicat și el într-un scandal, după ce tabloidele au publicat un filmuleț în care acesta ar apărea în ipostaze intime cu elev de seminar despre care se crede că ar fi avut 17 ani la acea dată.