Medicii români își fac de cap: Fură pacienți, cer taxă pentru activarea cardului de sănătate

medic de familie
Foto: Captură YouTube

Un medic gălățean este acuzat că a ”împrumutat” pacienți de pe listele colegilor pentru a primi mai mulți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce un doctor din județul Iași percepe o taxă de 10 lei la activarea cardului de sănătate.

Potrivit Digi 24, un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital din Galați a furat pacienți de la colegi. Situația a fost descoperită de un alt doctor, care și-a dat seama de ilegalitate după ce a observat că nici măcar fiul său nu mai figurează pe lista sa de pacienți.

Conducerea Casei de Asigurări a confirmat furtul de pacienți și a anunțat că va rezilia contractul de finanțare cu cabinetul în cauză, care fusese deschis de curând.

Medicul nu este la prima abatere.

Într-un alt caz relatat tot de Digi 24, un medic de familie din județul Iași le cere pacienților săi să achite o taxă de 10 lei pentru a le activa cardul de sănătate.

Doctorul din localitatea Heleșteni are peste 2.000 de pacienți și susține că tot ce face este legal.

„Această activare de card este serviciu IT. Eu cu Casa de Asigurări am contract pe servicii medicale. Am făcut medicina şi nu informatica. Toate serviciile care sunt la cerere sau sunt alte servicii decât serviciile medicale. Sunt servicii taxabile”, a explicat Magdalena Ibănescu, medic de familie.

„Pentru că știu că articolul 42 din Constituție și articolul 212 din Codul Penal interzice munca forțată. Dacă cineva dorește ca noi să nu taxăm activarea, să nu taxăm deblocarea, să nu taxăm mai știu alte cerințe, atunci să apară articol de lege”, a adăuga aceasta.

De cealaltă parte, autoritățile nu sunt tocmai încântate de taxa percepută de doctor.

„Nu este nici normal, nici legal. În cazul actelor care sunt plătite per capita intră şi activarea cardului de sănătate care trebuie să fie făcută în mod gratuit”, a declarat profesorul universitar Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din Iași, potrivit sursei citate.

„Încasarea de sume de bani pentru activarea cardului este o încălcare a clauzelor contractuale și suportă consecințele în cauză”, a declarat Robert Dâncă, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, care care a demarat o anchetă în acest caz.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: