Medicii de familie protestează. Nu mai dau rețete compensate și trimiteri

medic de familie
Foto: Captură YouTube

Începând de azi, 3 ianuarie, unii medici de familie nu mai dau trimiteri și nici rețete compensate, nemulțumiți că Ministerul Sănătății nu a găsit o soluție pentru revendicările lor.

Principalele două revendicări ale medicilor de familie sunt eliminarea birocrației excesive și suplimentarea bugetelor pentru cabinetele de medicină de familie.

„Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienților să le fie mai ușor în sistem nu este încă nici măcar la nivel de proiect. Finanțarea asistenței medicale primare a fost tratata cu mărunțișuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă față de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de calitate”, se arată într-un comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

„Dreptul la vacanță al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune, nefiind găsită o soluție. Suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanență este încă doar o promisiune. Pe lângă toate acestea, în ultimele zile medicii au fost intimidați și amenințați de către casele județene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor cereri fără valoare, neprevăzute în contract, și pentru semnarea actelor adiționale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale, așa cum suntem amenințați acum!”, continuă comunicatul.

„Este hilar să ameninți că medicii de familie vor fi imediat înlocuiți, în condițiile crizei grave de personal și a incapacității caselor de a asigura măcar medici înlocuitori! În aceste condiții continuăm să fim îndreptățiți să ne cerem drepturile și să refuzăm semnarea actelor adiționale. Medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări până când solicitările lor vor fi luate în seamă!”, se încheie comunicatul de presă.

Pe de altă parte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată că nu toți medicii de familie participă la acest protest. Astfel, până la sfârșitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate au semnat actele adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate între medicii de familie și casele de asigurări.

„Au fost rezolvate o mare parte din solicitările care țin de CNAS, iar finanțarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creștere alături de asistența medicală pentru specialități clinice. Am încredere în profesionalismul medicilor de familie și am convingerea că majoritatea acestora nu-și vor uita legământul profesional și datoria față de pacienți”, a declarat Laurențiu Teodor Mihai, președintele CNAS.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.