Cei 2 neurochirurgi întorși din Franța pentru a opera în România au demisionat din spital

Ionuț Gobej Dorin Bica colentina
Ionuț Gobej și Dorin Bica. Foto: Stirile ProTV

Ionuț Gobej și Dorin Bica, doi medici neurochirurgi care au plecat din Franța pentru a veni să opereze în România, și-au dat astăzi, 4 septembrie, demisia de la Spitalul Colentina, motivând că nu își mai pot face meseria din cauza lipsurilor.

„Astăzi 4 septembrie 2017 am demisionat împreună cu colegul meu Dr Bica din funcția deținută la Spitalul Colentina. Atașez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluție”, a scris pe Facebook Ionuț Gobej, fondatorul Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Colentina.

În demisia înaintată conducerii spitalului, Ionuț Gobej arată că el și medicul Bica au venit la Spitalul Colentina în anul 2014, captivați de propunerea de a înființa o secție de neurochirurgie „la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în manieră minim invazivă”.

„Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franța. De la primele discuții și până la primul pacient operat au trecut opt luni. În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel unu foarte performantă și a modernizat neurologia, secții fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înaltă performanță. Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive”, arată neurochirurgul în textul demisiei.

În 2017 urma să se dea în folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie, odată cu venirea a doi noi medici, pregătiți și ei în clinici din străinătate.

Potrivit specialistului, problemele au apărut în ianuarie 2017, când „managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat”: „Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și de memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferință de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice dar fără vreun rezultat”.

„Astăzi, activitatea în secția de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierdeii de personal, programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente. Standardul de calitate oferit pacienților ce au fost operați a avut de suferit”, continuă neurochirurgul.

În plus, Ionuț Gobej menționează că unii medici ai spitalului sunt „hărțuiți”: „La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din secțiile de neurochirurgie și ATI. Astăzi fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiții, prezența mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”.

În conferința de presă organizată în februarie 2017, cei doi medici au cerut deblocarea posturilor, angajarea mai multor medici și asistente, precum și modernizarea secțiilor din spital.

Potrivit adevarul.ro, Ionuț Gobej și Dorin Bica erau medici rezidenți la Paris în anul 2014, când fostul director al Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, le-a propus să se întoarcă în România pentru a fonda o secție de neurochirurgie.

Între timp, managerul a fost schimbat din funcție. Acum, director al spitalului este medicul Silvi Ifrim.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.