Medicamentul care tratează gripa într-o zi

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Un producător de medicament din Japonia, Shionogi, susține că are un leac pentru gripă care anihilează virusul într-o singură zi. Potrivit Sciencealert.com, oamenii de știință japonezi susțin că în urma unui studiu clinic, medicamentul lor a distrus virusul la adulții sănătoși în maxim 24 de ore.

Baloxavir marboxil, așa cum a fost denumit medicamentul, este eficient împotriva virusurilor gripale A și B, iar noul tratament ar putea stopa și contagiozitatea.

Ziarul japonez Asahi Shimbun spune că tratamentul a primit deja acceptul autorităților nipone și ar putea fi scos pe piață cât de curând. Potrivit The Wall Street Journal, în Statele Unite, de exemplu, ar putea fi făcută o cerere pentru acceptarea pe piața medicamentelor în vara aceasta. Cel mai probabil, tratamentul japonezilor pentru gripă ar putea apărea în toată lumea începând din următorul sezon rece.

Săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că din cauza gripei au murit 32 de peroane. Cel mai recent caz este al unui tânăr de 28 de ani. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, tânărul era din Iași și a murit din cauza virusului gripal de tip A și nu era vaccinat.

La nivel național s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri de gripă și sunt focare locale în București, Constanța, Olt, Brașov și Iași. Ministrul Sănătății spune că deocamdată nu se poate vorbi despre o epiremie.

„E un sezon gripal. Abia săptămâna trecută am depăşit nivelul minim prognozat. Epidemia se proclamă când trei săptămâni consecutiv se depăşeşte cu 20% nivelul maxim. Dar pentru că avem un număr foarte mare de viroze respiratorii, ar fi trebuit să respectăm minimele reguli de igienă.

Sezonul se va prelungi probabil până în aprilie. Cel mai eficient mod e să ne ferim, să ne prezentăm la medicul de familie, să nu folosim automedicaţia, să evităm antibioticele. Să respectăm minime reguli şi lucrurile nu vor evolua urât. Sunt urâte dacă sunt decese.

E un sezon al gripelor. Încadrându-se în limitele normale. Nu avem motive să ne alarmăm”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Digi24.

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.