Medic filmat pe ascuns: „Noi trimitem acasă urgențele care mor la domicilu”

spitalul municipal râmnicu sărat
Foto: Captură YouTube / spitalrms.ro

Un medic de la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, județul Buzău, a fost filmat în timp ce spunea că spitalul nu mai poate face internări din cauza lipsei de bani și că medicii trimit acasă urgențele, care mor la domiciliu.

Filmulețul a fost publicat de ziarul local ramnicpress.ro.

„Ai înțeles? N-avem voie să mai internăm, că nu-s bani de la Casă… Trimit acasă omul să moară”, spune la un moment dat medicul primar Paul Eugen Rânja.

Apoi, el începe o discuție la telefon cu o superioară.

„Sărut mâna doamna șefă! Vai de mine ce mi-a făcut doamna doctor… dumnevoastră nu mă apărați deloc. Păi ce problemă mai avansată doamnă? Păi el are glicemie 200, are hemoglobină glicozilată… asta nu-i urgență doamnă. Noi trimitem acasă urgențele care mor la domicilu, asta nu e urgență. Da’ dacă îl face p-ăsta să se supere și de ciudă moare… că poa’ să moară de ciudă un om, știți… de exemplu Rusu din Ghergheasa”, spune medicul.

“N-am făcut eu discuția cu Rusu de la Ghergheasa. Au făcut-o colegele mele. Da’ v-o spun eu… să nu se denatureze. Cele care au denaturat-o sunt colegele mele, pe care le cunoașteți… Păi da’ haideți să vedem ce facem cu internările și ce nu facem”, continuă el.

Rusu era un pacient din comuna Ghergheasa care a murit la începutul lunii septembrie, la doar două ore după ce fusese externat. Ajuns acasă, omul și-a luat pastilele, dar a simțit o arsură în piept, a făcut un atac cerebral și a murit sub ochii soției.

Contactat de presă, medicul a spus că este supus la o presiune psihică foarte mare: „Nu văd de ce aş putea fi sancţionat”.

„Sunt în medie 80 de prezentări pe zi, din păcate medicul este agresat psihic nu numai de urgenţele medicale şi de multe ori îşi pierde energia şi timpul cu situaţii care nu reprezintă urgenţe”, a declarat Felicia Vasile, director medical la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, potrivit observator.tv.

Medicul va ajunge în Comisia de Disciplină.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.