De ce să vizitezi Mediaşul la mijloc de iunie

medias_centru_istoric
Cel mai popular pianist român al momentului, Bogdan Ota, va susţine un concert la Mediaş, în data de 19 iunie. Cei care vor călători pentru a fi martori la acest spectacol trebuie să îşi facă puţin timp şi pentru a vizita acest orăşel interesant.

Ota va cânta atât piese de pe primul său album, cât şi piese pe care nu le-a mai interpretat public până acum. Acestea din urmă vor fi incluse pe viitorul album al artistului. Concertul lui Ota, o premieră pentru municipiul de pe Târnava Mare, va avea loc în data de 19 iunie, la Sala Traube.

Bogdan Alin Ota este un pianist, compozitor şi producător muzical în vârstă de 36 de ani, care a devenit extrem de cunoscut în Norvegia, România şi multe alte state ale lumii în urma câştigării concursului Norske Talenter (Talentele Norvegiei). Criticul Sergiu Alex (pseudonimul literar al lui Constantin Ivaneş), realizatorul unei emisiuni muzicale la Radio Cluj, a scris o carte despre fenomenalul pianist, intitulată „Bogdan Ota şi pianul care apropie Cerul”.

Mediaş, unul dintre cele mai vechi oraşe româneşti

Mediaşul este al doilea cel mai mare oraş din judeţul Sibiu, cu o populaţie de circa 60.000 de locuitori. Oraşul are împrejurimi fantastice. La 18 kilometri de el găsim staţiunea balneoclimaterică Bazna, atestată încă din 1302, iar la 10 kilometri se află cetatea săsească Moşna. Nici Sighişoara nu este departe – doar 39 de kilometri separă Mediaşul de faimosul oraş medieval.

Însă, Mediaşul în sine este o atracţie turistică. Combinaţia de stiluri arhitectonice este cel puţin interesantă: clădirile ridicate în stil gotic ori baroc se combină – armonios, spunem noi – cu edificii în stilurile renascentist, neoclasic sau secesionist.

Centrul istoric al oraşului este un soi de muzeu în aer liber, având parte de monumente medievale unice în Transilvania, ce aduc aminte turistului că se află într-unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării, atestat istoric încă din 1267.

Câteva turnuri şi case merită neapărat admirate. Dintre acestea, amintim Turnul Croitorilor, Turnul Trompeţilor, Turnul Clopotelor, Turnul Pietrarilor, Turnul Forkesh, Turnul Fierarilor, Casa Schuller. Un alt obiectiv interesant este Complexul Arhitectural Fanciscan, care include şi o biserică şi o mănăstire franciscană, ctitorite la mijlocul secolului al XV-lea. Aici sunt expuse două tezaure (de la Şeica Mică şi Panade) şi o valoroasă colecţie de ceramică populară.

Oraşul apare şi în paginile romanului „Dracula”, al autorului irlandez Bram Stoker. Vinul care se bea la nunta contelui valah era „vin auriu de Mediaş”. Nu este o asociere întâmplătoare. Pe harta umanistului Johannes Honterus, datând din secolul al XVI-lea, zona care cuprinde şi oraşul de azi era numită „Ţara Vinului”. Podişul Târnavelor şi dealurile de la baza, cuprinse între Mureş şi Olt, reprezintă o importantă zonă viticolă a ţării.

Pentru cei care vor să uite un pic de greu-suportabila Mamaia (descrisă puţin de colegul blogsferatu.frogcp.com) şi i-am convins să caute cazare în Mediaş, am găsit acest hotel, situat în zona centrală a oraşului. Hotelul are parte de sală de conferinţe, o cramă cu o capacitate de 80 de locuri şi de o grădină de vară cu 260 de locuri.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.