Materia-surpriză introdusă în programa școlară în Norvegia

liceu
Liceul Garnes Vidaregåande Skule. Foto: skole.hfk.no

O școală publică din Norvegia va include jocurile competitive pe calculator în programa școlară, informează dotablast.com, o publicație dedicată sporturilor electronice.

Garnes Vidaregåande Skule, un liceu de stat din orașul Bergen din Norvegia, va introduce începând cu august 2016 o nouă materie pentru elevi: jocuri competitive pe calculator, cunoscute și sub numele de „sporturi electronice”. Materia va fi una opțională.

Prin această inițiativă, liceul Garnes Vidaregåande Skule a devenit prima școală publică din țară care pune „sporturile electronice” alături de sportul clasic.

Până acum, pe lista de jocuri considerate potrivite pentru a fi predate la școală se află Dota 2, League of Legends și Counter-Strike: Global Offensive. Elevii sunt liberi să își exprime opțiunile în cadrul unui sondaj online și pot veni cu propriile propuneri. La final, cele mai populare două jocuri (și potrivite din punct de vedere competitiv / strategic) vor fi introduse în programa școalară a liceului.

Elevii vor studia jocul ales timp de 5 ore în fiecare săptămână, iar orele de curs vor include, printre altele, pregătire fizică, formarea reflexelor și sfaturi privind stilul de viață și nutriția.

„Fiecare elev va avea 90 de minute de antrenament pentru un sport anume, care vor include pregătirea reflexelor și a rezistenței. Această pregătire se va axa pe întărirea abilității elevului de a rămâne concentrat o perioadă lungă de timp, interval în care participă la jocul pe calculator”, a declarat pentru dotablast.com Petter Grahl Johnstad, directorul Departamentului de Știință de la liceul norvegian.

Liceul și-a propus ca, în 3 ani, să formeze mai multe echipe de jucători care să obțină rezultate bune în cadrul competițiilor de sporturi electronice din Norvegia.

Deoarece liceul Garnes Vidaregåande Skule este o școală publică, și alte instituții de stat din Norvegia pot acum să îi urmeze exemplul și să înceapă să includă jocurile competitive pe calculator în programa lor.

Recomandările editorilor GreatNews:

Super-invenție: ”Săpunul” electronic care spală haine fără efort și zgomot
Un român cu o carieră fantastică, distins de regina Elisabeta a II-a
Locuri de muncă pentru români în Germania. Se caută bucătari, electricieni și instalatori

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.