Măsuri controversate în Justiție. Iohannis: ”Un atac la statul de drept”

Tudorel Toader, ministrul Justiției. Foto: Youtube
Tudorel Toader, ministrul Justiției. Foto: Youtube

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a propus o serie de modificări, printre care eliminarea președintelui țării din procedura de numire a procurorilor șefi. Reacțiile nu au întârziat să apară.

Dacă Inspecția Judiciară a primit cu entuziasm propunerile ministrului, Parchetul General le-a calificat drept ”îngrijorătoare”.

Președintele Klaus Iohannis a fost și mai dur: „Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiţiei se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenţei şi bunei funcţionari a Justiţiei, precum şi împotriva luptei anticorupţie”.

Parlamentarii din opoziție spun că măsurile sunt menite să îi scutească pe politicienii aflați la putere de procurorii incomozi și că vor iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției.

Tudore Toader a propus trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei, aşa cum era pe vremea ministrului Rodica Stănoiu din Guvernul Năstase. Ministrul a propus şi ca magistraţii, nu doar statul, să plătească despăgubiri pentru erorile judiciare.

Mai mult, magistrații nu vor mai fi anchetați de DNA, ci de o structură nouă a Parchetului General. De asemenea, absolvenții de drept vor putea deveni magistrați doar după vârsta de 30 de ani.

Proiectul ministrului Justiţiei trebuie avizat de CSM şi adoptat de Guvern. Dacă se primesc aceste aprobări, va ajunge în Parlament.

Măsurile controversate au strâns în stradă câteva sute de oameni. Aceștia s-au adunat în Piața Victoriei, unde au scandat împotriva guvernării PSD și a ministrului Justiției.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.