Mașinile vor avea numere de înmatriculare digitale. Sistemul este în teste

Numere de înmatriculare digitale. Foto: Youtube

Noul sistem cu numere de înmatriculare digitale este în teste în statul american California. Șoferii vor plăti o taxă lunară pentru a folosi plăcuțele digitale, însă acestea vor ușura procesul de înmatriculare a automobilelor.

Sacramento este primul oraș din California care va testa noile plăcuțe de înmatriculare. Câteva zeci de autovehicule aparținând orașului vor fi dotate cu acest nou sistem, cu numere de înmatriculare digitale, care va fi testat în aceste săptămâni.

Noile numere de înmatriculare digitale ale automobilelor din statul american folosesc aceeași tehnologie pe care se bazează e-book reader-ele Kindle, produse de Amazon, și vin la pachet cu un procesor și o baterie.

Producătorii sistemului folosesc tehnologia GPS – care poate fi folosită pentru găsirea automobilelor furate -, iar noile plăcuțe de înmatriculare oferă posibilitatea de a emite semnale de urgență.

Dacă autoritățile americane în domeniul circulației rutiere vor permite, noile plăcuțe vor putea chiar să transmită mesaje publicitare sau alte mesaje personale.

Un software poate fi folosit de șoferi pentru a obține informații relevante despre călătoriile pe care le-au făcut.

”Plăcuțele noi” nu sunt ieftine. Costă 700 de dolari, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească un abonament de 8 dolari pe lună. Mai mult, acestea pot fi instalate doar de anumiți dealeri de mașini.

Rămâne de văzut dacă noul sistem va prinde la public. Direcția pentru Vehicule Motorizate – autoritatea supremă americană în domeniul autovehiculelor – poate emite, până în 2020, doar 175.000 de astfel de numere de înmatriculare digitale în California, aproximativ 1% din flota rutieră a statului.

Numerele de înmatriculare digitale sunt deja legale în alte state americane importante, precum Texas, Florida și Arizona.