Viitorul arată sumbru pentru mașinile diesel: „Vor dispărea complet!”

FOTO: andreas160578/Pixabay.com
FOTO: andreas160578/Pixabay.com

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult de mașini diesel interzise mai ales în zonele centrale ale orașelor. Tehnologia mașinilor diesel este de domeniul trecutului, este de părere comisarul european Elzbieta Bienkowska.

Aceasta a declarat într-un interviu pentru Bloomberg, pe tema mașinilor diesel, că țări precum România, Polonia și Slovacia ar trebui să crească numărul recall-urilor la automobilele care au emisii extrem de mari.

„Mașinile Diesel sunt pe cale de dispariție. Cred că vor dispărea complet în câțiva ani. Vorbim de o tehnologie a trecutului”, afirmă Bienkowska.

Comisarul a mai spus că producătorii au tratat, inițial, cu aroganță propunerea Comisiei Europene de a modifica modul în care sunt omologate mașinile.

De asemenea, a mai adăugat că producătorii auto erau foarte apropiați de guvernele naționale și mereu au susținut că au greșit puțin și au minimalizat gravitatea unor scandaluri precum Dieselgate.

Cu toate acestea, Elzbieta Bienkowska spune că acum, în industria auto, lucrurile stau mult mai bine.

Mașini diesel interzise și nu prea

Situația nu este foarte clară în privința automobilelor diesel. Chiar dacă producători precum Volvo au anunțat că renunță la producerea mașinilor diesel, există voci din industria auto care spun că tehnologia ar putea face astfel încât mașinile pe motorină să devină mult mai „curate”.

Peste 105.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate în anul 2017 în România, în creştere cu 10,71% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce numărul înregistrărilor de maşini rulate a bătut toate recordurile şi a ajuns la aproape 519.000 de unităţi, mai mult cu 74,55% faţă de 2016.

Potrivit statisticilor, în România sunt peste 7,6 milioane de mașini înmatriculate. Conform Direcţiei de Înmatriculări, aproximativ 2,28 milioane de unităţi din totalul parcului auto naţional erau mai vechi de 11-15 ani, 1,774 milioane de unităţi cu vechime între 16 și 20 ani, 1,719 milioane cu peste 20 de ani vechime.

La finele lui 2017, pe drumurile din România circulau 3.715.483 de autovehicule cu motoare pe benzină, respectiv 3.501.491 de maşini diesel.

FOTO: andreas160578/Pixabay.com