Mărturia unei românce surprinse de seismul din Italia: „Am văzut cum s-a crăpat muntele în două”

cutremur italia
Foto: Twitter (sabrina fantauzzi)

Aurelia Chiriac, o româncă stabilită în Norcia de 3 ani – oraș aflat în epicentrul celui mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii 36 de ani – a decis să se mute după acest seism, relatează Digi24.

Ea a reușit să se salveze în timpul cutremurului de duminică dimineața care a lovit Italia.

„O geacă și o pereche de pantaloni, nimic altceva… Am plecat spre Perugia, un pic mai departe de Norcia, ca să nu mai simțim pământul cum ne fuge de sub picioare. E un elastic, așa se simte pământul. N-am văzut în viața mea atât de multe case dărâmate și oameni înspăimântați. Catastrofă! Aseară ne-am așezat într-o parcare, am rămas fără benzină, nu aveam nici de unde să alimentez. Eram disperați!”, a povestit ea pentru postul de televiziune.

„Nu se mai poate locui și nu se mai poate recupera absolut nimic. Nu pot să explic, exact cum e o bombă. Azi de dimineață am văzut cum s-a crăpat muntele în două, am luat decizia să plecăm unde se poate. Vin în România, nu e de stat aici. Sper că pot să recuperez niște acte ca să intru în șomaj”, a mai spus Aurelia Chiriac.

Un nou cutremur a lovit centrul Italiei duminică dimineața. Seismul a avut o magnitudine de 6,6 grade, fiind cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimele 3 decenii, notează CNN. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite, iar numeroase clădiri s-au prăbușit, inclusiv bazilica San Benedetto din Norcia.

Cutremurul de duminică a avut epicentrul la 6 kilometri nord de Norcia. În acest oraș, pompierii și echipele de salvare au scos 6 oameni de sub dărâmături. Din fericire, nimeni nu a murit: mulți locuitori au părăsit orașul după cutremurul devastator din luna august și încă nu s-au întors la casele lor. În luna august, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade a ucis aproximativ 300 de persoane în zona localității Amatrice din centrul țării.

În imaginile surprinse după cutremurul de duminică se vede cum într-un munte din zona comunei Castelsantangelo sul Nera din provincia Macerata a apărut o crăpătură uriașă.

Recomandările editorilor GreatNews:

Înainte și după. Cum arătau și cum arată acum localitățile distruse de cutremurul din Italia

Italia, lovită din nou de două seisme puternice. Multe clădiri s-au prăbușit: „Toată lumea pleacă”

https://greatnews.ro/un-vulcan-noroios-din-romania-s-a-reactivat-in-urma-cutremurelor/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.