Mărturia unei românce din Marea Britanie: „Mi s-a spus să plec. Rupturile sociale sunt șocante”

Oana Gorcea, o româncă ce locuiește de 13 ani în Marea Britanie și care lucrează într-o multinațională, a povestit pentru postul de televiziune Digi24 că imigranții din Anglia, inclusiv românii, au început să resimtă efectele negative ale referendumului de ieșire din Uniunea Europeană.

Femeia a relatat că are mulți colegi imigranți la serviciu și că a observat o schimbare a atitudinii britanicilor față de ei: „Nu v-aţi dori să fiţi aici. La câteva ore după referendum, totul se pare că s-a întors. Am „prieteni”, să-i numim aşa, de zece ani, care mai aveau puţin şi mă ajutau să-mi fac valizele să plec. Mi s-a spus de nenumărate ori să plec în Germania, Franţa, oriunde, chiar şi în România. Nu sunt dorită. Gândiţi-vă, fiind aici de 13 ani”.

„Votul de a ieşi din UE a mizat foarte mult pe ura mai mocnită a englezului către migranţi. La fiecare problemă, migranţii sunt de vină, cu toate că englezul de rând n-ar vrea să facă joburile pe care mulţi dintre noi le-am făcut sau le facem. Au mizat foarte mult pe această ură. În momentul în care s-a votat să iasă cu o marjă foarte mică, atunci li s-a dat mână liberă acestor persoane. Din păcate, rupturile sociale care se întâmplă acum sunt absolut şocante”, a mai povestit Oana Gorcea pentru Digi24.

Totodată, ea a menționat că a asistat la agresiuni verbale, iar unii colegi polonezi de-ai săi au asistat și la agresiuni fizice: „Dacă îi aud pe stradă îi împing, le spun să plece. Am avut vecini cu familii care au primit tot felul de „surprize” în cutia poştală. E o atmosferă pe care nu m-am gândit niciodată că o s-o resimt sau o s-o resimţim în Marea Britanie”.

Oana Gorcea lucrează pentru o multinaţională cu sedii în Europa și se gândește să plece în altă țară.

Reduceri eMAG pentru vacanța de vară. TOP 5 produse la ofertă

O Mare Britanie înfricoșătoare? Incident rasist șocant, filmat într-un tramvai | VIDEO

În zilele de după referendumul de ieșire din Uniunea Europeană, pe rețelele de socializare au apărut numeroase relatări despre incidente rasiste sau xenofobe îndreptate împotriva imigranților din Marea Britanie.

Oamenii au relatat că li s-a strigat pe stradă să plece acasă sau li s-au adresat cuvinte jignitoare precum „negrotei” sau „viermi”. Potrivit poliției engleze, infracțiunile motivate de ură etnică au crescut cu 57% după referendumul de săptămâna trecută, prin care Marea Britanie a decis să părăsească UE.

Unul dintre cele mai șocante incidente s-a petrecut într-un tramvai din Manchester și a fost filmat de unul dintre călători. Trei tineri cu vârste curpinse între 16 și 20 de ani au agresat un bărbat american de origine hispanică, l-au înjurat, i-au spus „să se întoarcă în Africa”, iar apoi unul dintre tineri a vârsat bere pe el.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un drum periculos: becul, de la ghenă, la gunoi și apoi în noi
Afacere cu solarii. Cum a reușit un fermier mic să aibă chiar și 15 comenzi pe zi
Poetul ale cărui versuri au ”picat” la Evaluarea Naţională e tatăl unui politician român