Marele Zid Chinezesc, în pericol din cauza locuitorilor

Marele Zid Chinezesc Foto: wikipedia.org
Marele Zid Chinezesc Foto: wikipedia.org

Marele Zid Chinezesc riscă să se destrame, asta după ce a dispărut pe 30% din lungime în porțiunea sa cea mai faimoasă, construită sub împărații din dinastia Ming.

Zeci de mii de cărămizi au fost furate de către locuitori pentru construirea de case, potrivit unui studiu.
Din cei circa 21000 de kilometri cât totalizează această contrucție grandioasă  despre care s-a spus că este vizibilă și de pe Lună, aproximativ 2.000 de kilometri din Marele Zid au dispărut și aproape 1.200 de kilometri sunt în stare proastă, a declarat administrația de stat însărcinată cu patrimoniul, care a făcut studiul pe un segment lung de 9.000 de kilometri din totalul construcției.

„Locuitorii din apropierea Marelui Zid sunt obișnuiți să folosească cărămizi pentru a-și construi casele, iar secțiuni ale zidului au fost distruse din cauza expansiunii urbane și a construcției de drumuri”, a detaliat Cheng Dalin, expert al Comisiei pentru studierea Marelui Zid, citat de ziarul Global Times.

Marele Zid Chnezesc este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km. Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porțiune din zid a fost reabilitată și accesibilă turiștilor, relatează wikipedia.org.

În anul 1754, anticarul britanic William Stukeley a menționat într-o scrisoare faptul că „Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe lună”. În 1895, Henry Norman, jurnalist englez, a citat același lucru într-un articol de ziar. După anii 50′ mitul a început să se răspândească, deși el a fost demontat de toate misiunile spațiale ce au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid nu este vizibil nici măcar de pe orbită.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Confruntarea inedită dintr-o pisică și un urs. Cine a câștigat

Fapte bune pentru oamenii fără adăpost

Povestea celui care a introdus examenul de Bacalaureat în România

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.