Marea moschee din București nu se mai construiește

marea moschee
Foto: sunmax / pixabay.com

Marea moschee de la București nu se mai construiește, proiectul fiind abandonat din motive financiare, a declarat muftiul Comunității Musulmane din România, Iusuf Murat, pentru postul de televiziune TVR.

În anul 2015, prin Hotărâre de Guvern, executivul a decis să dea în folosință gratuită Cultului musulman un teren de 11.000 de metri pătrați din București, aflat în apropiere de Casa Presei Libere. Terenul era dat în folosință pe o perioadă de 49 de ani, acolo urmând să fie construite o moschee, o bibliotecă, precum și un centru social.

La acea dată s-a spus că banii pentru ridicarea moscheii vor veni de la statul turc.

„Acest proiect nu a mai continuat datorită unor surse de finanțare și de aceea ne-am și oprit. Oricum, costurile depășeau foarte mult bugetul pe care îl are instituția și pe care și-l permite cultul musulman la ora actuală”, a declarat joi, 12 iulie, muftiul Comunității Musulmane din România, Iusuf Murat.

Marea moschee nu se mai face, terenul se întoarce la statul român

Acum, dreptul de folosință asupra terenului a fost înapoi statului român.

„Noi am făcut o adresă, am înapoiat terenul către Secretariatul de Stat pentru Culte cu care am avut un protocol. Nu am mai putut continua proiectul cu moscheea, nu mega-moschee, dar acest lucru nu s-a datorat unor voci care au apărut în țară și s-au împotrivit acestui proiect. Am făcut o adresă că renunțăm la acel teren, îl dăm înapoi Secretariatului, și Secretariatul mai departe o să îl dea instituției care este în proprietate, RAPPS”, a mai spus muftiul.

Murat a completat că statul român s-a oferit să sprijine financiar ridicarea moscheii, însă muftiul s-a opus: „Am discutat cu domnul ministru secretar de stat despre această situație și dumnealor chiar au vrut să ne ajute, dar le-am spus că nu vrem să apelăm la ajutor pentru că uitați cum suferă frații noștri creștini ortodocși la Construirea Catedralei Mântuirii Neamului”.

Foto: sunmax / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.