Se apropie sfârșitul liberei circulații în Marea Britanie. Când va avea loc „închiderea” țării

Theresa May, premierul Marii Britanii, va anunța sfârșitul liberei circulații în această țară în jurul datei de 15 martie, relatează publicația „The Telegraph”. Restricțiile îi vor viza pe noii imigranți.

În paralel, May va declanșa oficial negocierile pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Potrivit jurnaliștilor britanici, premierul Regatului Unit urmează să anunțe că cetățenii UE care vor călători în Marea Britanie după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor mai primi automat dreptul de la locui pe termen nedeterminat în această țară.

Numărul imigranților care intră în Marea Britanie ar putea fi limitat prin introducerea unui nou regim de vize, iar accesul la beneficii sociale va fi restricționat.

De asemenea, „The Telegraph” notează că Theresa May va declara că imigranții care au sosit în Marea Britanie înainte de activarea Articolului 50 vor avea aceleași drepturi ca și până acum, atât timp cât cetățenilor britanici care trăiesc în alte părți din Europa li se oferă aceleași drepturi.

Anterior, reprezentanți ai Uniunii Europene au solicitat Guvernului britanic să amâne ieșierea efectivă din UE până în anul 2019, însă miniștrii englezi au considerat că o așteptare atât de lungă ar putea duce la o creștere foarte mare a numărului de imigranți europeni care vor veni în Regatul Unit înainte de Brexit-ul propriu-zis.

theresa may
Theresa May. Foto: ukhomeoffice (Wikimedia Commons)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.