Marea Barieră de Corali a fost declarată „moartă” de oamenii de știință

După 25 de milioane de ani de viață, Marea Barieră de Corali a fost declarată „moartă”, de cercetători. Întinsă pe o suprafață de peste 2.600 de kilometri, cu peste 300 de insule și aproximativ 3.000 de sisteme de recifuri, care erau case pentru mii de specii de pești, balene și delfini, Marea Barieră de Corali era cea mai mare structură de organisme vii.

Potrivit cercetătorilor, „moartea” s-a produs anul trecut, din cauza unui proces de „albire”. Mai exact, acest lucru înseamnă că structura de corali a rămas fără alge, se albește și pierde principala sursă de nutrienți. Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza încălzirii apei oceanului.

Despre degradarea Marii Bariere de Corali se vorbește de mai mulți ani. În urmă cu trei ani, Ministerul Mediului din Australia a făcut publice datele unei cercetări științifice care arată că ecosistemele au „o tendință de degradare a stării lor din cauza calității apei și a efectelor cumulate produse de schimbarea climatică și o creștere, ca frecvență și intensitate a evenimentelor meteorologice extreme”.

Înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră a pierdut peste jumătate din corali în ultimii 27 de ani sub influența factorilor meteo (furtuni), climatici (încălzire) și industriali, potrivit revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aceast anunț vine și în contextul în care Donald Trump a anunțat că vrea să scoată Statele Unite din Acordul de la Paris. În decembrie 2016, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global obligatoriu ce prevede reducerea emisiilor de gaze.

SUA este al doilea cea mai mare sursă de dioxid de carbon, emiţând anual 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial, potrivit News Week. Pe primul loc este China.

Conform fostului preşedinte american Barack Obama, ce susţinea acest tratat, acordul climatic „reprezintă un punct de cotitură ce ar întârzia sau chiar evita cele mai grave consecinţe ale schimbării climatice”.

FOTO: Ciambue/Flickr/via Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.