Mamele care regretă că au făcut copii: „Dacă aș putea da timpul înapoi nu aș mai face”

mamă depresie femeie tristețe
Foto: Counselling / pixabay.com

Mulți părinți vor recunoaște că le este greu să crească un copil, însă probabil vor spune că bucuria de a avea un copil depășește provocările. Să ai alte sentimente este aproape de neconceput, însă există femei care regretă că au făcut copii. Mai multe femei au povestit pentru BBC cum este să își dorească în secret să nu fi devenit niciodată mame.

Rachel, care are acum în jur de 50 de ani, a povestit că nu s-a gândit suficient de mult cum va fi viața ei odată ce va fi mamă.

„Dacă aș putea da timpul înapoi nu aș mai face copii”, a povestit Rachel pentru BBC, sub protecția anonimatului.

Are 3 copii, cel mai mic în vârstă de 17 ani, iar în cea mai mare parte a vieții a fost mamă singură.

„Părea un șir nesfârșit de a-i pune biberonul sau mâncare în gură, ca să iasă pe partea cealaltă – ce era distractiv în asta? Dacă ești o persoană maternă atunci e grozav, ai tot ce ți-ai dorit, însă dacă nu ești, tot ce ai făcut a fost să te prinzi într-o capcană”, a relatat ea.

Rachel admite că nu s-a gândit suficient de mult la felul în care copiii îi vor afecta viața. Dacă ar fi realizat, nu i-ar mai fi făcut.

„Dar mă simt vinovată că spun acest lucru deoarece îmi iubesc copiii foarte mult. Te simți ca și cum nu ai fost o mamă bună și e o vină pe care o porți mereu cu tine, nu dispare niciodată și te întrebi dacă nu cumva ei știu”, mai spune ea.

„Viața nu ar trebui să însemne să renunți la viața ta, la libertatea ta, pentru ca ei să aibă o viață”, mai crede Rachel.

Joy, o altă mamă intervievată de BBC, a povestit că nu are instinct matern. Și-a dat seama destul de timpuriu că nu vrea să fie mamă, însă a făcut totuși un copil, o fată care are acum 20 de ani.

„Toată lumea vorbește despre cum mamei i se pune copilul în brațe și cum aceasta e pătrunsă de o dragoste fabuloasă. Eu nu am simțit nimic de genul ăsta. Pentru mine era o responsabilitate uriașă” , a povestit Joy.

Nu se poate gândi cu drag la primii ani de viață ai fiicei sale: „A fost greu. Cred că toate mamele trec prin asta, însă eu nu găseam nimic care să mă bucure. A fost sumbru”.

Joy crede că îi lipsește latura maternă care pe alte mame le face să se bucure de copiii lor: „Nu păream să am capacitatea de a fi genul de mamă drăgăstoasă și caldă. Eu îmi doream să mă întorc la muncă, să îmi continuu cariera, afacerea pe care o construiam, iar copilul era pur și simplu ceva în plus”.

Joy este de părere că dacă mai multe femei ar fi sincere cu dorințele lor, atunci ar fi mai puțină presiune din partea societății ca ele să devină mame: „Dacă ai un sentiment care îți spune că a face un copil nu e important pentru tine, atunci nu trebuie să te temi sau să îți fie rușine să poți să spui simplu: „sunt un om care nu vrea să fie mamă, nu vreau să am copii””.

Este greu de estimat câte femei simt același lucru precum mamele intervievate de BBC deoarece nu foarte multe vorbesc deschis despre acest lucru. Într-un studiu YouGov realizat în Germania în anul 2016, 8% dintre cei 1.200 de participanți au spus că regretă că au devenit părinți.

Foto: Counselling / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.