Raport: România are cea mai șubredă democrație din Uniunea Europeană

palatul parlamentului locuri de muncă
Palatul Parlamentului. Foto: Dennis Jarvis (Flickr)

Democrația este în regres pe Bătrânul Continent. Mai puțin de jumătate din țările din Uniunea Europeană sunt ”pe deplin democratice”, potrivit unui raport realizat de Economist Intelligence Unit pentru anul 2017.

În indexul realizat pentru anul trecut a fost folosit un sistem de punctare în care nota maximă este 10. Între 8 și 10, țara este considerată ”o democrație completă”, între 6 și 8, calificativul este de ”democrație defectuoasă”, între 4 și 6 – ”regim hibrid”, iar statele care primesc note între 0 și 4 sunt considerate ”regimuri autoritare”.

Scorul final este decis pe baza notelor primite în următoarele categorii: procesul și pluralismul electoral, libertățile civile, funcționarea guvernului, participarea politică și cultura politică.

Potrivit raportului EIU, doar 11 țări din Uniunea Europeană sunt ”democrații complete”, restul, printre care și România, fiind trecute în categoria ”democrațiilor defectuoase”. România a primit un rating de 6,44, puțin mai slab decât cele obținute de Croația, Ungaria și Polonia.

La nivel global, cele mai puternice 10 democrații din lume sunt în Norvegia, Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Irlanda, Canada, Australia și Finlanda.

România este pe locul 64 în topul realizat de Economist Intelligence Unit, fiind considerată cea mai slabă democrație din Uniunea Europeană. Nici celelalte țări din estul Europei nu stau mult mai bine, în timp ce state precum Italia, Cipru, Grecia și Portugalia sunt și ele într-o situație delicată din punct de vedere al democrației.

”Cultura politică slabă, tranziția haotică spre democrație, dificultățile de protejare a legilor și corupția” sunt principalele motive pentru care țările din estul Uniunii Europene au obținut scoruri atât de proaste.

La nivel global, potrivit ”Democracy Index 2017”, care a studiat situația politică din 167 de țări, doar 19 state sunt ”democrații depline”. Cele mai multe (57) sunt ”democrații defectuoase”, 39 sunt ”regiumuri hibride”, iar 52 – ”regimuri autoritare”.

Potrivit raportului, democrația a înregistrat, anul trecut, ”cea mai slabă evoluție din 2010, când a fost grav afectată de urmările crizei economice din 2008”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.