Mai nou, de Bobotează, preoții îi amenință pe locatari cu pedeapsa divină

mesaj bloc bobotează
Foto: Facebook

O locuitoare din București a publicat pe Facebook mesajul pe care reprezentanții bisericii din cartierul său l-au lipit pe ușa blocului.

Dornici ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți locatari, autorii textului au găsit oportun să îi amenințe pe cei care ar fi vrut să dezlipească hârtia cu pricina că vor avea de înfruntat mânia divină.

Iată mesajul:

„Biserica Sfântul Silvestru, de care aparțineți, îl trimite pe preotul d-voastră de cartier (…) să vă binecuvânteze casele prin stropierea cu Agheasma Mare a Botezului Domnului, Miercuri, 3 ian. 2018, între orele … 12.30 – 13.00 … Cel tentat să rupă acest anunț să se gândească mai bine la cuvintele Sfintei Scripturi: „că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deșert numele Lui” (Ieșire, 20, 7)”.

Biletul cu textul de mai sus a fost lipit pe ușa unui bloc din sectorul 2 din București, din zona Calea Moșilor.

În tradiția ortodoxă, de Bobotează preoții vin în locuințele credincioșilor pentru a le sfinți casele cu agheasmă (apă sfințită). Deși în mod oficial acest ritual nu are un tarif, mai toți oamenii le oferă bani preoților care le sfințesc locuințele. La rândul lor, aceștia din urmă se așteaptă să primească astfel de sume de bani pentru întreținerea bisericilor etc.

mesaj bloc bobotează
Foto: Facebook

Boboteaza este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

De Bobotează, creștinii sărbătoresc botezul lui Hristos de către Ioan Botezătorul, acesta fiind considerat înaintemergătorul lui Hristos. Ioan Botezătorul a propovăduit venirea acestuia, îndemnându-i pe oameni la pocăință. De asemenea, el îi boteza în râul Iordan, aflat pe teritoriul de astăzi al statului Israel.

Conform Bibliei, înainte de a-i boteza, Ioan Botezătorul le spunea oamenilor să-și spovedească păcatele și să se pocăiască, zicându-le că el îi botează doar cu apă, dar „cel ce va veni după el” îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.